Foto: AP/Scanpix
Kirovas apgabaltiesa piektdien nolēmusi atcelt opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija un Pjotra Oficerova arestu, kurus ceturtdien atzina par vainīgiem tā dēvētajā "Kirovļes" lietā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kremļa kritiķus nolemts izlaist brīvībā līdz brīdim, kad notiesājošais spriedums stāsies spēkā.

Prokurors norādījis, ka iepriekš apsūdzētie nav pārkāpuši noteiktos aizliegumus, kā arī Navaļnijs ir Maskavas mēra amata kandidāts un viņa ieslodzīšana liegtu kandidātam īstenot priekšvēlēšanu kampaņu.

Prokurora prasību atbalstīja gan apsūdzētie, gan viņu advokāti, savukārt klausītāji un protestanti ar aplausiem sveica tiesas lēmumu par aresta atcelšanu.

Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesa ceturtdien Navaļnijam tā dēvētajā "Kirovļes" lietā piesprieda piecus, bet otram apsūdzētajam - Oficerovam - četrus gadus cietumā. Abi tika arestēti tiesas zālē.

Tiesnesis Sergejs Bļinovs, nolasot spriedumu, paziņoja, ka Navaļnijs, darbojoties kā neapmaksāts reģionālās valdības padomnieks, slepeni vienojies par mežrūpniecības uzņēmuma "Kirovļes" līdzekļu piesavināšanos.

Lēmumu par apsūdzēto arestēšanu tiesas zālē apstrīdēja prokuratūra, kura uzskatīja, ka līdz brīdim, kad spriedums stāsies spēkā, arestu var aizstāt ar parakstu par valsts neatstāšanu.

Apsūdzēto advokāti spriedumu jau nodēvējuši par "nelikumīgu" un solījuši to pārsūdzēt.

Opozīcijas aktīvisti nosodījuši visu prāvu, kas ir pēdējā no vairākiem šādiem tiesas procesiem, ar kuru palīdzību Putins cenšas apslāpēt katru neapmierinātības izpausmi pret viņa 13 gadus ilgušo varu.

Prokuratūra prāvā pieprasīja piespriest Navaļnijam sešus gadus ilgu cietumsodu un miljona rubļu (16 300 latu) sodanaudu.

Navaļnijs tika apsūdzēts par 16 miljonu rubļu (276 800 latu) piesavināšanos no mežrūpniecības uzņēmuma "Kirovļes", kas notikusi pirms vairākiem gadiem, kad Navaļnijs strādāja par Kirovas apgabala gubernatora Nikolaja Beliha padomnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!