Foto: AP/Scanpix
Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija notiesāšana, arestēšana un vēlākā atbrīvošana atbilst likumam, piektdien paziņoja prezidenta Vladimira Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

"Tas tika darīts atbilstoši likumam. Likumdošanas pārkāpumu nav," sacīja Peskovs, komentējot pretējos tiesas lēmumus.

Viņš arī norādīja, ka Putins ir lietas kursā par situāciju ar Navaļniju, taču uzskata, ka tiesas lēmumus vajag izpildīt, nevis komentēt. "Šis jautājums nekādā veidā nav valsts prezidenta jautājums un nekādi neattiecas uz prezidentu," sacīja Peskovs.

Tāpat viņš paziņoja, ka Navaļnija apžēlošanai ir nepieciešams, lai viņš atzītu savu vainu.

Kā ziņots, Kirovas apgabala tiesa piektdien deva rīkojumu atbrīvot vakar notiesāto Navaļniju un viņa lietā līdzapsūdzēto Pjotru Oficerovu.

Tūlīt pēc lēmuma pieņemšanas abi notiesātie tiesas zālē tika atbrīvoti. Viņiem kā drošības līdzeklis piemērots paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Eksperti norāda, ka notiesāto izlaišana no apcietinājuma dienu pēc ieslodzīšanas Krievijas tiesu praksē ir unikāls gadījums.

Tiesa lēmumu pieņēmusi, pamatojoties uz prokuratūras iesniegumu, kurā norādīts, ka abu notiesāto apcietināšana tiesas zālē bijusi nepamatota, jo tiesas spriedums vēl nav stājies spēkā.

"Navaļnijs un Oficerovs iepriekš nav pārkāpuši [drošības līdzekļa] paraksta par neizbrukšanu nosacījumus, turklāt Navaļnijs ir reģistrēts kā kandidāts uz Maskavas mēra amatu, tāpēc viņa apcietināšana rada šķēršļus, īstenojot tiesības uz vienlīdzīgu piekļuvi vēlētājiem," paziņoja prokurors.

Aizstāvības puse prokuratūras lūgumu atbalstīja.

"Es atbalstu prokuratūras iesniegumu, arests tika izraudzīts nepamatoti, tam pamatojuma nebija," sacīja advokāte Olga Mihailova.

Pats Navaļnijs atzinis, ka notiekošais viņu pārsteidzis.

"Tas, kas te notiek, ir vēl viens pierādījums pilnīgai procesa nepamatotībai," norādīja opozīcijas līderis. "Paldies cilvēkiem, kas izgāja ielās. Bez viņiem nebūtu iespējams tas, ka mūs tagad var atlaist."

Tiesas sēdē Navaļnijs ironiski paziņoja - viņam radušās aizdomas, ka prokurora Sergeja Bogdanova vietā darbojas viņa dubultnieks.

"Tieši prokurors Bogdanovs pieprasīja mani apcietināt, tāpēc lūdzu noskaidrot viņa personību," sacīja Navaļnijs.

Piektdien Kirovas apgabala tiesā jautājuma izskatīšana ilga 10 minūtes, un pēc apspriešanās tiesa nolēma apsūdzētos atbrīvot, kā drošības līdzekli nosakot parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu.

Un tiešām, prokurors Bogdanovs vēl jūnijā pieprasīja, lai Navaļnijam piemērotais drošības līdzeklis tiktu mainīts no paraksta par dzīvesvietas nemainīšanu uz apcietinājumu.

Piektdien skaidrojot savu lēmumu, tiesnesis sacīja - nav ziņu, ka tiesājamie grasītos slēpties vai traucēt izmeklēšanas gaitai. Turklāt, atgādināja tiesnesis, Navaļnijs ir reģistrēts kā Maskavas mēra amata kandidāts un "šajā sakarībā izraudzītais drošības līdzeklis traucēs tam, lai kandidātiem tiktu nodrošināta vienlīdzīga piekļuve darbam ar vēlētājiem".

Pēc sprieduma pasludināšanas Navaļnijs paziņoja, ka turpinās piedalīties Maskavas mēra vēlēšanu kampaņā, tomēr to, kādā formā, viņš pagaidām vēl nav izlēmis.

"Kas attiecas uz vēlēšanām - es neesmu kaut kāds klēpja kaķītis vai kucēns, kuru viņi no sākuma izmet no vēlēšanām, bet pēc tam saka - "palaidīsim viņu uz kādu mēnesīti, viņš piedalīsies vēlēšanās".

Es tagad atgriezīšos Maskavā. Mēs visu apspriedīsim ar manu štābu. Es jau daudzkārt esmu teicis - neatkarīgi no tā, kas notiks - reāls cietumsods vai nosacīts sods -, priekšvēlēšanu kampaņa turpināsies, jo tā ir mūsu saskarsme ar vēlētājiem, nevis komisijām.

Kādā formā - boikota vai vēlēšanu turpināšanas formā -, to mēs izlemsim, kad es atgriezīšos mājās. Mēs visu apspriedīsim ar štābu, ar brīvprātīgajiem, kas ir neatņemama komandas daļa," žurnālistiem sacīja Navaļnijs.

Kā ziņots, Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesa ceturtdien Navaļnijam tā dēvētajā "Kirovļes" lietā piesprieda piecus, bet otram apsūdzētajam - Oficerovam - četrus gadus cietumā.

Tiesnesis Sergejs Bļinovs, nolasot spriedumu, paziņoja, ka Navaļnijs, darbojoties kā neapmaksāts reģionālās valdības padomnieks, slepeni vienojies par mežrūpniecības uzņēmuma "Kirovļes" līdzekļu piesavināšanos.

Bļinovs uzsvēra, ka Navaļnijs "pastrādājis smagu noziegumu".

"Tiesa konstatēja, ka Navaļnijs organizējis noziedzīgu nodarījumu un vadījis šīs vērienīgās krāpšanas īstenošanu," sacīja tiesnesis.

Tūlīt pēc sprieduma nolasīšanas Navaļnijs tiesas zālē tika saslēgts rokudzelžos un aizvests.

Tiesnesis norādīja, ka "nav pamata nosacīta soda piemērošanai".

"Labi. Jūs te bez manis neskumstiet. Bet, galvenais, - neslinkojiet, krupis pats sevi no naftas caurules nenometīs," vēl pirms saslēgšanas roku dzelžos tviterī paspēja ierakstīt Navaļnijs.

Apsūdzēto advokāti spriedumu jau nodēvējuši par "nelikumīgu" un solījuši to pārsūdzēt.

Opozīcijas aktīvisti nosodījuši visu prāvu, kas ir pēdējā vairāku šādu tiesas procesu vairumā, ar kuru palīdzību prezidents Vladimirs Putins cenšas apslāpēt katru neapmierinātības izpausmi pret viņa 13 gadus ilgušo varu.

"Tā bija pilnībā safabricēta no sākuma līdz galam, un pat tiesnesis nevarēja pateikt, kas bijis šī nozieguma iemesls, kāda bijusi tā jēga," žurnālistiem sacīja bijušais Krievijas vicepremjers un viens no opozīcijas līderiem Boriss Ņemcovs, kurš arī bija klāt tiesas sēdē.

Opozīcijas aktīvisti Maskavas centrā ceturtdien sarīkoja protesta akciju pret spriedumu, kuras laikā tika aizturēti 209 cilvēki. Lielākā daļa aizturēto pēc "profilaktiskām pārrunām" ir atbrīvota.

Kā ziņo aģentūras AFP korespondents, aptuveni 2000 cilvēku pret Navaļnija notiesāšanu protestēja arī Krievijas otrajā lielākajā pilsētā Sanktpēterburgā. Arī tur aizturēti vairāki desmiti demonstrantu.

Protesta akcijas notikušas arī vairākās citās Krievijas pilsētās.

Navaļnija un Oficerova aizstāvībai tagad ir desmit dienas laika, lai pārsūdzētu Kirovas pilsētas Ļeņina rajona tiesas spriedumu, ar kuru apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem izlaupīšanā.

Atbilstoši izmeklēšanas versijai 2009.gadā Navaļnijs, kurš tobrīd bija Kirovas apgabala gubernatora padomnieks, saziņā ar Oficerovu un uzņēmuma "Kirovļes" ģenerāldirektoru Vjačeslavu Opaļevu organizējis vairāk nekā 10 000 kubikmetru kokmateriālu izlaupīšanu.

Lieta, kas 2010.gadā tika slēgta nozieguma sastāva trūkuma dēļ, tika atsākta pēc tam, kad Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins bija nokritizējis padoto bezdarbību.

Vēlāk Izmeklēšanas komitejas preses sekretārs Vladimirs Markins skaidroja, ka izmeklēšana notiek paātrinātā režīmā, jo Navaļnijs "ķircina valsts varu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!