Foto: AFP/Scanpix

Dienvidkoreja svētdien izteica Ziemeļkorejai pēdējo piedāvājumu sarīkot sarunas par abu valstu kopīgo Kesonas rūpnieciskā kompleksa darba atsākšanu.

Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija svētdien paziņoja, ka oficiāls piedāvājums Ziemeļkorejai tiks nosūtīts pirmdien.

Ministrija arī norādīja, ka Ziemeļkorejai ir jāuzņemas atbildība par Kesonas kompleksa vienpusēju slēgšanu.

"Mēs no Ziemeļiem vēlamies skaidru atbildi par atkārtotas [kompleksa slēgšanas] novēršanu. Citādi mums nebūs cita izvēle, kā pieņemt smagu lēmumu par lielāku zaudējumu novēršanu mūsu kompānijām," teikts ministrijas paziņojumā.

Abu Koreju sestā sarunu kārta par Kesonas kompleksu šonedēļ noslēdzās naidīgā gaisotnē, Phenjanai apsūdzot Seulu augstprātībā.

Situāciju ceturtdienas sarunās vēl nepatīkamāku padarījis tas, ka to noslēgumā delegātu starpā pat izraisījusies fiziska saķeršanās.

Sarunu noslēgumā Ziemeļkorejas delegācijas vadītājs Paks Čoļsu pavēstīja Dienvidkorejas žurnālistiem, ka Ziemeļkorejas armija varētu no jauna ieņemt pozīcijas kompleksa teritorijā, ja pusēm neizdosies panākt vienošanos.

Ziemeļkoreja savulaik pārvietoja savu armiju, lai atbrīvotu vietu industriālajam kompleksam, kas tika izveidots 2004.gadā.

Paka iepriekš neizziņotā preses konference izraisīja saķeršanos Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas delegātu starpā, pavēstīja sarunās akreditētie žurnālisti.

Kad Paks, iepriekš neizziņojot, uzradies preses telpā, 20 Ziemeļkorejas pārstāvji izslēguši liftus un nostājušies sardzē ap delegācijas vadītāju.

Pēc dažām minūtēm kāds desmits Dienvidkorejas amatpersonu atsteidzies lejā no konferences zāles, cenšoties Paku apturēt un paužot viņam nosodījumu, ka viņš ignorējis protokolu.

Akreditēto žurnālistu uzņemtajos kadros redzama grūstīšanās Seulas un Phenjanas amatpersonu starpā.

Seula noraidījusi Phenjanas kritiku, sakot, ka tai ir jāmaina attieksme un jāsniedz skaidras garantijas, ka industriālā parka darbs turpmāk netiks apturēts.

Aprīlī Phenjana no Kesonas 123 fabrikām, kas pieder Dienvidkorejai, atsauca 53 000 ziemeļkorejiešu strādnieku, šo soli argumentējot ar militāro spriedzi un Seulas naidīgo izturēšanos pret Ziemeļkoreju.

Seula maija sākumā atsauca lielāko daļu uzņēmumu vadītāju.

Dienvidkoreja tagad vēlas saņemt Ziemeļkorejas garantijas, ka Phenjana turpmāk vairs vienpusējā kārtā neapturēs kompleksa darbību. Seula arī vēlas, lai Kesonas komplekss turpmāk būtu pasargāts no Phenjanas kaprīzēm.

Ziemeļkorejai šādu nosacījumu pieņemšana būs grūta, jo tas nozīmētu, ka Phenjana uzņemas atbildību par aprīlī notikušo kompleksa slēgšanu.

Ziemeļkorejas teritorijā esošais Phenjanas un Seulas valdību kopprojekts kļuvis par upuri divus mēnešu ilgušajā militārajā spriedzē, kas izraisījās pēc Ziemeļkorejas pēdējā kodolieroču izmēģinājuma šā gada februārī.

Saspīlējumam pieaugot, Phenjana teju vai ik dienu izteica draudus Dienvidkorejai un ASV. Tomēr pēdējā laikā Ziemeļkoreja ir izrādījusi samiernieciskāku nostāju, un saspīlējums Korejas pussalā ir būtiski mazinājies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!