Foto: AP/Scanpix
55% amerikāņu bēguļojošo ASV izlūkdienestu bijušo darbinieku Edvardu Snoudenu uzskata par slepenas informācijas nopludinātāju, nevis nodevēju, liecina ceturtdien publiskotā Kvinipaku Universitātes veiktā aptauja.

Par nodevēju Snoudenu uzskata 34% respondentu, bet 11% aptaujas dalībnieku nebija skaidras nostājas šajā jautājumā.

Aptauja tika veikta telefoniski laika posmā no svētdienas līdz trešdienai, un tajā piedalījās 1468 reģistrētie vēlētāji.

LETA jau ziņoja, ka slepenus dokumentus publiskojušajam bijušajam ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbiniekam Snoudenam uz gadu piešķirts patvērums Krievijā, ceturtdien pavēstīja Snoudena advokāts Anatolijs Kučerena.

"Vairums amerikāņu par Edvardu Snoudenu ir pozitīvās domās, taču tas bija, vēl pirms viņš pieņēma patvērumu Krievijā," norāda aptaujas veicēji.

Sagaidāms, ka patvēruma piešķiršana Snoudenam varētu izraisīt nopietnas domstarpības Krievijas un ASV attiecībās.

Snoudens 16.jūlijā iesniedza oficiālu lūgumu par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā.

Bijušais CIP darbinieks par nodomu lūgt patvērumu Krievijā paziņoja 12.jūlijā, Šeremetjevas lidostā tiekoties ar Krievijas cilvēktiesību aktīvistiem. Vienlaikus viņš solīja, ka nekaitēs Savienotajām Valstīm. Pēc visa spriežot, šis solījums bija reakcija uz Kremļa prasību, lai viņš beidz nopludināt kaitējošu informāciju par ASV spiegošanas programmu.

Snoudens Šeremetjevas lidostas tranzītzonā uzturējās kopš 23.jūnija.

Snoudens nodeva britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personu izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!