Foto: AFP/Scanpix
Jemenas varasiestādes izjaukušas starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" plānu uzspridzināt cauruļvadus un sagrābt kontroli pār valsts lielākajām ostām, trešdien paziņojusi valdība.

Teroristi plānojuši ieņemt arī naftas termināli uz rietumiem no Mukellas un nogalināt vai nolaupīt termināļa ārvalstu darbiniekus, informēja valdības preses pārstāvis.

Jemenas valdības sniegtā informācija liecina, ka teroristi plānojuši pārņemt savā kontrolē divas ostas pilsētas valsts dienvidos un vienlaikus uzbrukt gāzes ieguves rūpnīcām Šebvas provincē un uzspridzināt gāzesvadus Balhafas eksporta terminālī, izraisot paniku armijā un drošības dienestos.

Teroristu plāns atklāts ar rietumu un arābu valstu palīdzību.

Teroristi plānojuši uzbrukt musulmaņu svētā mēneša ramadāna 27.dienā, kas iekrita pagājušā svētdienā.

Vairākas Jemenas amatpersonas uzskata, ka teroristi šādi vēlējās atriebties par "Al Qaeda" augsta ranga līdera Saīda aš Šehri nogalināšanu. Šehri tika ievainots novembrī un vēlāk no gūtajiem ievainojumiem mira. "Al Qaeda" Arābijas pussalas atzars (AQAP) viņa nāvi apstiprināja pagājušā mēnesī.

LETA jau ziņoja, ka "Al Qaeda" iespējamā uzbrukuma draudu dēļ Jemenas drošības spēkos izsludināta trauksme un valsts galvaspilsētā Sanā pie ārvalstu diplomātiskajām pārstāvniecībām, valdības institūcijām un lidostas izvietoti tanki un karavīri.

Pilsētā izveidoti kontrolpunkti, un augstākajām amatpersonām ieteikts ierobežot pārvietošanos.

ASV Valsts departaments ir aicinājis Savienoto Valstu pilsoņus nekavējoties doties prom no Jemenas un devis rīkojumu no Jemenas aizbraukt visiem tiem diplomātiskās pārstāvniecības darbiniekiem, kuru funkcijas šobrīd nav vitāli nepieciešamas.

Līdzīgu soli spērusi arī Lielbritānija, un papildu drošības pasākumus ievēro arī Francija, Vācija un citas Rietumu valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!