Foto: AP/Scanpix

Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja trešdien sāks septīto sarunu raundu par abu valstu kopīgi izveidotā Kesonas rūpniecības kompleksa darbības atsākšanu.

Abas kaimiņvalstis jau aizvadījušas sešus neauglīgus sarunu raundus par Kesonas kompleksu, kas tika slēgts šā gada aprīlī, saasinoties militārajai spriedzei Korejas pussalā.

Sarunu iznākums ir būtisks spriedzes mazināšanai, jo nākamnedēļ sāksies Dienvidkorejas-ASV militārās mācības, ko Ziemeļkoreja asi nosoda.

"Mēs jūtam milzīgu atbildību, šodien ejot uz sarunām," pirms došanās uz Kesonu norādīja Seulas delegācijas vadītājs.

Ierosinājums noturēt septīto sarunu raundu nāca no Ziemeļkorejas. Phenjana to ierosināja pagājušajā nedēļā pāris stundas pēc tam, kad Seula paziņoja, ka sāks izmaksāt kompensācijas uzņēmumiem, kuri cietuši no Kesonas slēgšanas.

Kompensāciju izmaksāšana tika vērtēta kā pirmais solis Kesonas zonas galīgai pamešanai.

Jau ziņots, ka Ziemeļkorejas teritorijā esošais Phenjanas un Seulas valdību kopprojekts kļuva par upuri divus mēnešu ilgušajā militārajā spriedzē, kas izraisījās pēc Ziemeļkorejas pēdējā kodolieroču izmēģinājuma šā gada februārī.

Saspīlējumam pieaugot, Phenjana teju vai ik dienu izteica draudus Dienvidkorejai un ASV.

Aprīlī Phenjana no Kesonas 123 fabrikām, kas pieder Dienvidkorejai, atsauca 53 000 ziemeļkorejiešu strādnieku, šo soli argumentējot ar militāro spriedzi un Seulas naidīgo izturēšanos pret Ziemeļkoreju.

Seula maija sākumā atsauca lielāko daļu savu uzņēmumu vadītāju.

Dienvidkoreja tagad vēlas saņemt Ziemeļkorejas garantijas, ka Phenjana turpmāk vairs vienpusējā kārtā neapturēs kompleksa darbību. Seula arī vēlas, lai Kesonas komplekss turpmāk būtu pasargāts no Phenjanas kaprīzēm.

Ziemeļkorejai šādu nosacījumu pieņemšana būs grūta, jo tas nozīmētu, ka Phenjana uzņemas atbildību par aprīlī notikušo kompleksa slēgšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!