Foto: PantherMedia/Scanpix

Ķīna no novembra pakāpeniski sāks pārtraukt gadu desmitiem ilgo praksi transplantācijai izmantot ar nāvi sodīto personu orgānus, atsaucoties uz augsta ranga amatpersonām, vēsta laikraksts "The Guardian".

Ķīna ir vienīgā valsts pasaulē, kas joprojām sistemātiski izmanto ieslodzīto orgānu, par to saņemot plašu starptautisku kritiku. Daudzi ķīnieši uzskata, kas šī prakse ļauj noziedzniekam izpirkt savus grēkus, bet amatpersonas pēdējā laikā sākušas norādīt, ka ar nāvi notiesāto orgānu izmantošana "aptraipa Ķīnas tēlu".

Ķīnas Veselības ministrija plāno, ka turpmāk izmantos brīvprātīgo donoru orgānus, ko piesaistītu valsts mēroga programmas ietvaros.

"Esmu pārliecināts, ka pēc neilga laika visas akreditētās Ķīnas slimnīcās zaudēs iespēju izmantot cietumnieku orgānus," laikraksts citē Veselības ministrijas orgānu transplantācijas nodaļas vadītāju Huangu Džiefu.

Orgānu transplantācijas komisija rūpēsies, lai transpalantēšanai nepieciešamo orgānu iegūšana atbilstu pasaulē pieņemtiem ētiskajiem standartiem, skaidro Huangs, viņš gan nenosauca konkrētu laiku, līdz kuram cietumnieku orgānu izmantošana tiks pilnībā izbeigta.

25 Ķīnas provincēs un pašvaldībās jau darbojas brīvprātīgo donoru pilotprogramma, uz kuras pamata līdz gada beigām plānots izveidot valsts mēroga shēmu. 2012. gada beigās aptuveni 64% transplantēto orgānu tika iegūti no ar nāvi sodītiem ieslodzītajiem, bet šogad šis skaitlis jau ir nokrities zem 54%, liecina ministrijas dati.

2010. gadā Ķīnā mēnesī par brīvprātīgajiem orgānu donoriem pieteikušies 63 cilvēki, bet šogad tās jau esot 130 personas mēnesī. Tomēr ar brīvprātīgo orgāniem vien pieprasījuma apmierināšanai nepietiek. Lielā mērā tas ir pateicoties ķīniešu ticējumam, ka ķermenis ir jāapglabā vai jākremē vesels.

Gadā rindā uz orgānu transplantāciju Ķīnā gaida aptuveni 300 000 cilvēku, bet tikai viens no katriem 30 tiek pie nepieciešamās operācijas. Donoru trūkums veicina nelegālu tirdzniecību ar orgāniem, kā dēļ 2007. gadā valdība aizliedza transplantēšanu no dzīviem donoriem, ja tā nav paredzēta donora laulātajam vai asinsradiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!