Foto: AFP/Scanpix
ASV izlūkdienestu slepenos materiālus publicējušā žurnālista Glena Grīvalda partneris Dāvids Miranda par aizturēšanu Londonas Hītrovas lidostā nolēmis sūdzēt tiesā britu varasiestādes, otrdien vēsta laikraksts "The Guardian".

"Dāvids Miranda vērsīsies ar civilprasību par viņam piederošajām lietām un to, kā pret viņu izturējās," sacīja redaktors Alans Rasbridžers, kura izdevums, sadarbojoties ar Grīnvaldu un bijušo ASV slepeno dienestu darbinieku Edvardu Snoudenu, publicēja atmaskojošus materiālus par Savienoto Valstu specdienestu iedzīvotāju izspiegošanas programmām.

Brazīlijas pilsonis Miranda apcietinājumā Hītrovas lidostā tika paturēts deviņas stundas.

Policija konfiscēja Mirandas mobilo telefonu, pārnēsājamo datoru, kameru, atmiņas kartes, DVD diskus un spēļu konsoles, vēsta ""The Guardian".

Pats laikraksts tiesā negrasās vērsties, sacīja Rasbridžers.

"Patlaban tā ir indivīda Dāvida Mirandas juridiska prasība, un viņam ir pašam savi advokāti, kas šo prasību pieteiks," paskaidroja redaktors. "Viņš grib atgūt šīs savas lietas un nevēlas, ka tās tiktu kopētas."

ASV izsludinājušas meklēšanā Snoudenu par slepenu dokumentu publiskošanu. ASV varasiestādes viņam izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un citos noziegumos.

Snoudens vairākas nedēļas pavadīja Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā, kuru pameta tikai 1.augustā, kad Krievija viņam uz gadu piešķīra pagaidu patvērumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!