Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas aizsardzības ministrs Moše Jaalons trešdiena sacīja, ka Sīrijas valdība ir pielietojusi ķīmiskos ieročus, šādi atbalstot opozīcijas apgalvojumus par vairākiem Damaskas apkārtnē it kā notikušiem ķīmisko ieroču uzbrukumiem.

"Sīrijā režīms ir pielietojis ķīmiskos ieročus, un šī nav pirmā reize," ministrs sacīja Izraēlas aizsardzības jomas žurnālistiem.

"Tā ir cīņa uz dzīvību un nāvi starp režīmu, kas balstās alavītu minoritātē, un neviendabīgo opozīciju, kuru veido musulmaņi sunnīti, daži Musulmaņu brālības biedri, citi, kas ir saistīti ar "Al Qaeda"."

"Mēs neredzam galu šai cīņai - pat [prezidenta Bašara] al Asada krišana to neapturēs, vēl ilgu laiku būs asiņaina rēķinu kārtošana," norādīja Jaalons.

"Mēs varam pieredzēt Sīrijas sadalīšanos, kad alavīti kontrolē rietumdaļu - piekrastes reģionu un koridoru uz Damasku -, un kurdi un sunnīti kontrolē austrumus un ziemeļus."

Saistībā ar ziņojumiem par ķīmisko ieroču pielietošanu uzbrukumā Sīrijā uz sanāksmi trešdien pulcējās ANO Drošības padome, norādot, ka ir jānoskaidro, kas īsti trešdien noticis Damaskas pievārtē.

Vienlaikus gan Drošības padome neuzlika par pienākumu ANO inspektoriem, kas šobrīd atrodas Sīrijā, veikt izmeklēšanu.

"Padomes dalībvalstu vidū valda liels satraukums par šiem apgalvojumiem un pārliecība, ka jābūt skaidrībai par notikušo un situācijai rūpīgi jāseko līdzi," pēc sanāksmes, kas notika aiz slēgtām durvīm, pavēstīja padomes prezidējošās valsts Argentīnas vēstniece.

"Visas padomes dalībvalstis ir vienisprātis, ka jebkāda veida ķīmisko ieroču izmantošana jebkādos apstākļos jebkurā pusē ir starptautisko tiesību pārkāpums," norādīja vēstniece, uzsverot, ka "upuriem nekavējoties nepieciešama humānā palīdzība."

Jau ziņots, ka Sīrijas lielākā opozīcijas organizācija apsūdz Damaskas režīmu, ka tas trešdien uzbrukumā nemiernieku apvidiem Damaskas pievārtē izmantojis ķīmiskos ieročus. "Slaktiņā" nogalināti vairāk nekā 1300 cilvēku, apgalvo opozicionāri.

Damaskas valdība apsūdzības kategoriski noraida.

Sīrijas valdība skaidro, ka opozīcija ar šiem paziņojumiem nākusi klajā, lai traucētu ANO inspektoriem, kas tieši patlaban atrodas Sīrijā, lai izmeklētu agrākās apsūdzības par ķīmisko ieroču izmantošanu.

"Ziņas par ķīmisko ieroču izmantošanu Gutā ir pilnīgi nepatiesas," norāda oficiālā ziņu aģentūra SANA. "Tas ir mēģinājums neļaut ANO izmeklēšanas komisijai pildīt tās misiju."

"Šīs teroristu grupējumu un viņu atbalstošo satelītkanālu apsūdzības ir izmisīgs mēģinājums slēpt viņu zaudējumus kaujas laukā un atspoguļo histērijas un sabrukuma stāvokli, kādā šie grupējumi atrodas," teikts aģentūras SANA izplatītajā armijas paziņojumā.

ANO inspektoru misijas vadītājs Oke Selstrems sacīja, ka ir redzējis televīzijas materiālu par pēdējo uzbrukumu.

"Tas izklausās pēc kaut kā tāda, kam vajadzētu pievērsties," Zviedrijas ziņu aģentūrai TT sacīja Selstrems.

Tas, vai inspektoru komanda dosies uz notikumu vietu, būs atkarīgs no tā, vai kāda no ANO dalībvalstīm lūgs ANO ģenerālsekretāru to darīt, norādīja misijas vadītājs.

Inspektori svētdien ieradās Sīrijā un plāno veikt izmeklēšanu trīs citās vietās, arī Han al Asalā, kur uzbrukumā martā tika nogalināti 26 cilvēki.

Britu raidorganizācija BBC norāda, ka situācija ap jaunākajām apsūdzībām raisa vairāk jautājumu, nevis sniedz atbildes.

Daudzi varētu vaicāt, kāpēc gan Sīrijas valdībai vajadzētu pielietot ķīmiskos ieročus laikā, kad valstī atrodas inspektori un kad kara veiksme Damaskas apkaimē ir valdības spēku pusē, norādīja BBC Tuvo Austrumu redaktors Džeremijs Bouens.

Atbilstoši ANO datiem Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet vardarbības dēļ bēgļu gaitās devušies 7,8 miljoni cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!