Foto: AP/Scanpix

Nevalstiskā organizācija "Ārsti bez robežām", kura sniedz medicīnisko palīdzību civiliedzīvotājiem valstīs, kurās notiek bruņoti konflikti, paziņojusi par vairākiem tūkstošiem Sīrijas iedzīvotāju, kuri, iespējams, cietuši ķīmisko vielu uzbrukumā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Organizācijas mediķi pavēstījuši, ka snieguši palīdzību apmēram 3600 upuru, no tiem 355 cilvēki tomēr nomira. Cilvēku simptomi bijuši līdzīgi tiem, kurus novēro pacientiem pēc saindēšanās ar bīstamo vielu zarīnu.

Pacienti ieradušies trijās slimnīcās Damaskas apkaimē 21.augustā, kad opozīcija paziņoja par Sīrijas armijas sarīkoto ķīmisko uzbrukumu.

Rietumu valstis jau asi nosodījušas Sīrijas valdību par šādu rīcību, taču tā notikušajā vaino nemierniekus un noliedz, ka būtu pret civiliedzīvotājiem pielietojusi zarīnu.

Tikmēr organizācija "Ārsti bez robežām" pavēstījuši, ka snieguši palīdzību daudziem cilvēkiem, kur visdrīzāk saindējušies ķīmisko vielu uzbrukuma laikā. Pacientiem bijuši krampji, pastiprināta siekalu izdalīšanās, elpošanas problēmas. Starp pacientiem bijis ari daudz bērnu.

Kā ziņojām, trešdienas, 21.augusta, rītā raķetes ar toksiskām vielām izšautas pa nemiernieku kontrolētām Damaskas austrumu priekšpilsētām Goutas reģionā, apgalvo opozīcijas aktīvisti. Citi avoti vēsta, ka tās raidītas no nemiernieku kontrolētas teritorijas.

Liela daļa no upuriem, kuru skaits pārsniedzis 1300 cilvēku, ir sievietes un bērni, slimnīcās ievestajiem cietušajiem no mutēm nāk putas, kas ir tipisks simptoms nervu gāzes zarīna saindēšanās gadījumā, stāsta aktīvisti. Internetā augšupielādētā video redzams, kā improvizētās slimnīcās tiek sniegta palīdzība cietušajiem. Tāpat vietnē "YouTube" atrodami video ar bojāgājušajiem.

Pagaidām gan aktīvistu ziņas nav neatkarīgi pārbaudāmas, tāpat nav zināms, cik bojāgājušie miruši ķīmisko ieroču dēļ un cik priekšpilsētu bombardēšanā ar konvencionālajiem ieročiem, norāda raidsabiedrība BBC.

Zarīns ietekmē nervu sistēmu un parasti izraisa elpošanas mazspēju. Saindēšanās simptomi parādās dažas sekundes pēc vielas uzņemšanas, bet nāve var iestāties vienas līdz desmit minūšu laikā.

Rietumus ļoti satrauc iespēja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki varētu pielietot ķīmiskos ieročus, kuri ir valdības rīcībā. Tāpat nopietnas bažas rada bīstamā bruņojuma nonākšana pret valdību karojošo nemiernieku rokās, kuru rindās ir daudz radikālo islāmistu un ar teroristu organizācijām saistītas personas.

Tiek uzskatīts, ka Sīrijā, kura ir viena no septiņām valstīm, kas nav pievienojusies 1997. ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijai, ir lieli sinepju gāzes uz zarīna krājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!