Foto: AP/Scanpix

Sīrijas režīms ir gatavs "visiem scenārijiem," pirmdien ziņu aģentūrai AFP atzina augsta ranga Sīrijas režīma drošības struktūru amatpersona.

"Rietumu uzbrukumu draudi Sīrijai ir daļa no psiholoģiskā un politiskā spiediena pret Sīriju, taču jebkurā gadījumā mēs esam gatavi visiem scenārijiem," skaidroja amatpersona. "Mēs ceram, ka tie, kuri cenšas tiekties pretim militārai rīcībai, izrādīs racionalitāti. Mēs esam pārliecināti, ka vienīgā izeja no krīzes ir politisks risinājums."

"Jebkurai problēmai jebkādā veidā būs ietekme uz visu reģionu, jo situācija Sīrijā ir sarežģīta," piebilda vārdā neminētā amatpersona.

Rietumi apsver iespēju ar militāriem līdzekļiem vērsties pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, reaģējot uz aizdomām, ka Asada režīma spēki pagājušajā nedēļā uzbrukumā netālu no Damaskas izmantojuši ķīmiskos ieročus.

Sīrijas lielākā opozīcijas organizācija apsūdz Damaskas režīmu, ka tas trešdien uzbrukumā nemiernieku apvidiem galvaspilsētas pievārtē izmantojis ķīmiskos ieročus, nogalinot vairāk nekā 1300 cilvēku. Savukārt Sīrijas valdība apsūdzības kategoriski noraida.

Kā paziņojusi organizācija "Ārsti bez robežām", tai dienā, kad Sīrijas opozīcija ziņoja par ķīmisko uzbrukumu, trijās Sīrijas slimnīcās nepilnu triju stundu laikā uzņemti kopskaitā 3600 pacienti, kam konstatēti simptomi, kas norāda uz neirotoksisku vielu iedarbību, - krampji, pastiprināta siekalu izdalīšanās, sašaurinātas acu zīlītes, redzes aizmiglošanās un elpošanas traucējumi. 355 no viņiem miruši.

Pasaules valstu līderi brīdinājuši par nopietnu reakciju, ja izrādītos, ka Asada režīms lietojis ķīmisko bruņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!