Foto: AP/Scanpix

Militārais uzbrukums Sīrijai gaidāms līdz trešdienai, piektdien pavēstīja Francijas prezidents Fransuā Olands.

"Francija vēlas stingru un samērīgu rīcību pret Damaskas režīmu," intervijā laikrakstam "Le Monde" skaidroja Olands.

Viņš arī uzsvēra, ka Francijas nostāja šajā jautājumā paliek nemainīga, neskatoties uz Lielbritānijas parlamenta lēmumu neatbalstīt militāro operāciju Sīrijā.

"Katra valsts var brīvi izvēlēties, vai tā piedalīsies šādā operācijā vai nē. Tas attiecas gan uz Lielbritāniju, gan Franciju," skaidroja prezidents.

Olands, kurš solījis "sodīt" Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu par 21.augustā Damaskas pievārtē notikušo uzbrukumu, kurā pielietoti ķīmiskie ieroči, sacīja, ka ir "indikatoru kopums, kas norāda uz Damaskas režīma atbildību."

Sīrijas valdība gan skaidro, ka ķīmiskos ieročus Damaskas apkaimē 21.augustā ir pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā melīgi apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā. Opozicionāri arī cenšas nepieļaut, ka ANO inspektori izmeklē agrāk notikušos incidentus, piemēram 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kur ķīmiskos ieročus pielietojuši opozicionāri.

"Damaskas sarīkotais ķīmiskais slaktiņš nevar palikt nesodīts," piektdien norādīja Olands. "Man šodien būs nopietna domu apmaiņa ar [ASV prezidentu] Baraku Obamu."

"Es neesmu par starptautisku intervenci, kuras mērķis ir "Sīrijas atbrīvošana vai diktatora gāšana"," atzina Francijas prezidents, norādot, ka ir jāaptur režīma zvērības pret savu tautu.

Viņš noraidīja iespēju, ka uzbrukums Sīrijai varētu notikt laikā, kad tur atrodas ANO inspektori. ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns ceturtdien sacīja, ka inspektori Sīriju pametīs, vēlākais, sestdien no rīta.

Ja uzbrukums Sīrijai notiks pirms trešdien plānotās parlamenta sēdes, viņš informēs parlamentāriešus par notikumu attīstību šīs sēdes gaitā.

Francijas ģenerālis Vensāns Deports, bijušais militārās akadēmijas "Ecole de Guerre" direktors, vēl ceturtdien prognozēja, ka triecieni Sīrijai būs "vairāk simboliski, nevis militāri".

"Tomēr nedrīkst arī pārspīlēt, jo, ja prezidents Asads mirst vai arī režīms sabrūk, tas varētu novest pie šaušalīgas asinspirts, nacionāla mēroga haosa. Tā būtu vēl viena stratēģiska kļūda, kādu jau mēs pieredzējām Lībijā," atgādināja Deports.

Triecieni tiks veikti īsā laika posmā, un tie būs vērsti pret simboliskiem objektiem - valdības ēkām, armijas komandcentriem, gaisa spēku bāzēm un pat pret prezidenta pili, ja vien skaidri būs zināms, ka tajā neatrodas pats prezidents.

Uzbrukums Sīrijai, ja tāds tiks īstenots, būs ierobežots laika un telpas ziņā, liecina medijiem nopludinātā stratēģiskā informācija dažās Rietumu galvaspilsētās.

Tie nebūs tik jaudīgi, lai vājinātu Sīrijas militāro potenciālu un grozītu spēku līdzsvaru par labu nemierniekiem.

Jau vēstīts, ka ASV centieni izveidot koalīciju iespējamam uzbrukumam Sīrijai ceturtdienas vakarā cieta nopietnu neveiksmi, jo Lielbritānijas parlaments nobalsoja pret Apvienotās Karalistes iesaistīšanos šādā militārā operācijā.

Pret valdības lēmumprojektu balsoja 285 parlamenta apakšnama locekļi, kamēr to atbalstīja vien 273 likumdevēji.

Premjerministrs Deivids Kemerons pēc balsojuma atzina, ka parlaments nepārprotami "nevēlas britu armijas darbību" Sīrijā.

Tomēr neskatoties uz Lielbritānijas parlamenta balsojumu, ASV jau paziņojušas, ka gatavas rīkoties vienas pašas. Vašingtona joprojām arī cenšas izveidot "intervences koalīciju".

Tiesa gan, daudzas rietumvalstis, arī Itālija, Beļģija un Polija, kā arī attīstības valstis, cita starpā arī Indija un Brazīlija, apliecinājušas, ka neatbalstīs uzbrukumu, kas nav saņēmis ANO Drošības padomes atbalstu.

Arī Vācija apliecinājusi, ka nedomā iesaistīties karā pret Sīriju.

Pēdējo dienu laikā arvien skaļāk izskan ASV un dažu to sabiedroto draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšas diskreditēt valdību.

Intervijā, kas pirmdien publicēta Krievijas laikrakstā "Izvestija", Asads sacīja, ka rietumvalstis neuzbruks Sīrijai, jo tās saprot, kas šajā valstī patiesībā notiek, ka to plosa terorisms. Viens no šķēršļiem kara sākšanai ir tas, "ka visi saprot - tas, kas notiek Sīrijā, tā nav nedz tautas revolūcija, nedz prasības pēc reformām. Tas ir terorisms," skaidroja prezidents. "Šajā situācijā Rietumu līderi nevar pateikt saviem pilsoņiem: "Mēs ejam uz Sīriju, lai atbalstītu terorismu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!