Foto: AFP/Scanpix

Ja ASV Kongress nobalsotu pret uzbrukumu Sīrijai, sekas būtu katastrofālas, pirmdien brīdināja ietekmīgie republikāņu senatori Džons Makeins un Lindsijs Greiems.

Abi politiķi tikās ar ASV prezidentu Baraku Obamu, kurš šobrīd cenšas panākt Kongresa atbalstu militāram uzbrukumam Sīrijai.

Kā pēc tikšanās atzina Makeins, "Kongresa balsojums pret šo rezolūciju, manuprāt, būtu katastrofāls".

"Tas grautu Amerikas Savienoto Valstu un Savienoto Valstu prezidenta ticamību. Neviens no mums to nevēlas," piebilda politiķis.

Savukārt Greiems brīdināja: "Ja mēs nerīkosimies pareizi Sīrijas jautājumā, Irāna nepārprotami to interpretēs tā, ka mums nerūp kodolprogramma."

"Prezidents ir nobažījies par signāliem, kurus mēs sūtām," sacīja senators.

Obama, tiekoties ar republikāņu senatoriem, uzsvēris, ka ASV militārā operācija Sīrijā būtu "ierobežota un šaura".

Tomēr Makeins pieļāva, ka, iespējams, būs nepieciešama plašāka militārā operācija.

Jau ziņots, piektdien ASV izplatīja izlūkdienestu ziņojumu, kurā Sīrijas valdība "ar ļoti augstu ticamības pakāpi" vainota par uzbrukumu ar ķīmiskajiem ieročiem, un ir "ļoti maz ticams", ka tā ir opozīcijas sarīkota viltība.

Ziņojumā teikts, ka uzbrukumā nogalināti 1429 cilvēki, tostarp 426 bērni, un situācija izvērtēta, izskatot izlūkinformāciju no daudziem avotiem.

Pēdējo dienu laikā arvien skaļāk izskan ASV un dažu to sabiedroto draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšoties diskreditēt valdību.

Obama oficiāli lūdzis Kongresu apstiprināt militāru uzbrukumu Sīrijai.

Tas nozīmē, ka militārs uzbrukums Sīrijai nenotiks ātrāk par vismaz 9.septembri, kad uz pirmo sēdi pēc vasaras brīvdienām sanāks ASV likumdevēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!