Foto: AP/Scanpix

Ja ASV uzbruks Sīrijai, sagaidāms ir viss, pirmdien brīdināja Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

"Jums vajadzētu gaidīt visu (..). Valdība nav vienīgais spēlētājs šajā reģionā. Ir dažādas puses, frakcijas, ideoloģijas. Šobrīd šajā lēmumā ir viss," intervijā telekanālam CBS sacīja Asads.

Vaicāts, vai ar vārdu "viss" viņš saprot arī iespējamus atkārtotus ķīmisko ieroču uzbrukumus, Asads atbildēja: "Tas nav skaidri zināms. Ja nemierniekiem vai teroristiem šajā reģionā vai citiem grupējumiem tie ir, tas varētu notikt. Es nezinu. Es nemāku pareģot nākotni, lai varētu pateikt, kas notiks."

Vienlaikus Asads noliedza, ka viņa vadītais režīms būtu vainojams 21.augustā Damaskas pievārtē pieredzētajā ķīmisko ieroču uzbrukumā.

"Kā jūs varat runāt par notikušo, ja jums nav pierādījumu?" intervijā vaicāja Sīrijas prezidents.

Kā ziņots, 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku. Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā. Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences sākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments augusta nogalē nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

ASV prezidents Baraks Obama šonedēļ plāno pastiprināt pūliņus, lai panāktu kongresmeņu un sabiedrības atbalstu uzlidojumiem Sīrijā.

Pirmdien Obama sniegs intervijas sešiem telekanāliem, savukārt otrdien Baltā nama saimnieks dosies uz Kongresu, lai klātienē tiktos ar likumdevējiem. Vēlāk viņš Baltajā namā uzstāsies ar uzrunu tautai.

Senātā balsojums par iespējamo uzbrukumu Sīrijai varētu būt gaidāms šonedēļ.

Tikmēr, kā liecina "USA Today" veiktā aptauja, Obamu Kongresā sagaida nebūt ne viegla cīņa, cenšoties panākt atbalstu militāriem triecieniem pret Sīriju.

Tikai neliela daļa no 533 ASV likumdevējiem - 22 senatori un 22 Pārstāvju palātas deputāti - plāno atbalstīt militāra spēka pielietošanu pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Pret plāno balsot 19 senatori un 130 Pārstāvju palātas likumdevēji, bet vairums vēl nav izlēmuši.

Savukārt laikraksta "The Washington Post" aplēses liecina, ka Senātā militārus triecienus plāno atbalstīt 25 likumdevēji, 17 grasās balsot pret, 10 drīzāk sliecas balsot pret, bet 50 vēl nav izlēmuši. Tikmēr Pārstāvju palātā par uzlidojumiem Sīrijai plāno balsot 25 deputāti, 111 grasās balsot pret, 116 sliecas balsot pret, bet 181 likumdevējs vēl nav izlēmis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!