Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas režīms sadalījis savus ķīmisko ieroču krājumus pa 50 objektiem, lai apgrūtinātu ASV centienus tos izsekot, ceturtdien ziņoja laikraksts "The Wall Street Journal".

Atsaucoties uz ASV un Tuvo Austrumu amatpersonām, laikraksts vēsta, ka slepenai Sīrijas armijas vienībai dots uzdevums pārvietot indīgo gāzu un munīcijas krājumus.

Amatpersonas laikrakstam norādījušas, ka tas liek apšaubīt, vai Krievijas plāns par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla nodošanu starptautiskā uzraudzībā ir dzīvotspējīgs, kā arī tas varētu sarežģīt ASV militāro uzbrukumu Sīrijai, ja tāds tiktu veikts.

Savienotās Valstis uzskata, ka 21.augusta uzbrukumu Damaskas pievārtē, kur, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči, veicis Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms.

Vašingtona apgalvo, ka uzbrukumā dzīvību zaudēja aptuveni 1400 cilvēku, tostarp vairāk nekā 400 bērnu.

Arī nemiernieki, kā arī dažas citas Rietumu un arābu valstis notikušajā vaino Sīrijas režīmu. Savukārt oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna apgalvo, ka vainīgi nemiernieki.

Lai novērstu draudošo ASV militāro iebrukumu Sīrijā, Krievija ir ierosinājusi Asada režīmam nodot savu ķīmisko ieroču arsenālu starptautiskā uzraudzībā, un Asads tam ir piekritis.

Apvienotās Nācijas ceturtdien paziņoja, ka saņēmušas no Sīrijas valdības dokumentus, kuros izteikta vēlme pievienoties starptautiskajai konvencijai, kas aizliedz ķīmiskos ieročus.

"The Wall Street Journal" ziņo, ka aptuveni pirms gada Sīrijas režīms sāka pārvietot savus ķīmisko ieroču krājumus no pāris tradicionālajām glabātuvēm Sīrijas rietumos uz aptuveni 20 lieliem objektiem.

Laikraksts vēsta, ka Sīrijas armijas "450.vienība" jau vairākus mēnešus pārvieto ieročus un pēdējās šādas aktivitātes notikušas pagājušajā nedēļā. Turklāt pēdējā laikā vienība sākusi izvietot ieročus arī vairākos desmitos mazāku objektu.

Šobrīd Vašingtona uzskata, ka ķīmiskie ieroči atrodas aptuveni 50 objektos Sīrijas rietumos, ziemeļos un dienvidos, kā arī jaunos objektos valsts austrumos.

Bet neskatoties uz pārvietošanu, ASV un Izraēlas izlūkdienesti uzskata, ka joprojām zina, kur atrodas lielākais vairums Sīrijas ķīmisko ieroču, ziņo "The Wall Street Journal".

Tomēr viena amatpersona laikrakstam atzina, ka tagad viņi zina daudz mazāk nekā pirms pusgada.

Vašingtona izmanto satelītus, lai izsekotu Sīrijas armijas vienības transporta līdzekļus, tomēr satelītu attēli ne vienmēr liecina par to, kas šajās mašīnās atrodas, skaidro "The Wall Street Journal".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!