Foto: AP/Scanpix

Teju puse Sīrijas nemiernieku, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asara režīma spēkiem, ir džihādisti un radikālo islāmistu grupējumu biedri, liecina pirmdien britu laikrakstā "The Daily Telegraph" publicētā pētījuma fragmenti.

Kā liecina aizsardzības un izlūkošanas jautājumu ekspertu organizācijas "IHS Jane's" veiktais pētījums, nemiernieki kopš asiņainā konflikta sākuma pirms vairāk nekā diviem gadiem sašķēlušies vairāk nekā 1000 grupējumos. Pētījums, kuru pilnībā plānots publicēt šonedēļ, liecina, ka Sīrijā kopumā ir ap 100 000 nemiernieku.

No visiem nemierniekiem ap 10 000 ir džihādisti, kas pieder pie grupējumiem, kuri saistīti ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qae"da, vēl 30 000 līdz 35 000 ir radikālie islāmisti, kuri no džihādistiem atšķiras ar to, ka tie savu darbību izvērš tikai Sīrijas konfliktā un nav iesaistījuši globālajā islāmistu cīņā.

"Priekšstats, ka opozīcijas vadībā ir galvenokārt sekulāri grupējumi, neatbilst patiesībai," skaidro pētījuma autors Čārlzs Listers. "Ja Rietumi cenšas izlikties, ka tos neinteresē Asada aizvākšana, mērenie islāmisti, visticamāk, tiks pabīdīti ekstrēmistu virzienā."

Pētījuma dati balstīti uz intervijām ar kaujiniekiem un izlūkdienestu aplēsēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!