Foto: AP/Scanpix

34 gadus vecais vīrietis, kurš pirmdien sarīkojis apšaudi ASV Karaflotes bāzē Vašingtonā un gāja bojā policijas operācijā, ir bijušais karavīrs, vēsta ārvalstu mediji.

Pirmdienas incidentā gājuši bojā 12 cilvēki un pats uzbrucējs Ārons Aleksiss no Teksasas. Sākumā policija ziņoja, ka meklē trīs uzbrucējus, taču vēlāk apliecināja, ka uzbrucējs bijis tikai viens un ir gājis bojā.

Aizdomās turamais šaudījies labi apsargātajā Flotes jūras sistēmu vadības štāba ēkas gaitenī, kā arī no balkona apšaudījis hallē esošos darbiniekus, stāsta aculiecinieki. Aleksiss bijis bruņots ar pusautomātisko AR-15 šauteni, bisi un pistoli, kas paņemta no notikuma vietā esoša policista, ziņo raidsabiedrība BBC.

Uzbrucējs gāja bojā apšaudē ar policiju, apliecina likumsargu priekšniece Cetija Laniera. “Nav šaubu, ka viņš turpinātu šaut,” viņa piebilst.

Aizdomās turamais strādājis pie flotes apakšuzņēmēja, kurš uzturējis karaflotes iekšējos tīklus, viņam bijusi derīga caurlaide iekļūšanai Vašingtonas bāzē, norāda Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

Aleksiss no 2007. līdz 2011. gadam dienēja kara flotē, paziņoja amatpersonas. Vārdā neminētas militārās amatpersonas pastāstīja, ka vīrietis dienesta laikā izdarījis virkni pārkāpumu.

Saskaņā ar mediju ziņām Aleksiss jau divas reizes nonācis konfliktā ar likumu ieroču dēļ. 2004. gadā viņu arestēja par kāda celtnieka automašīnas riepu sašaušanu, bet 2010. gadā vīrieti nopratināja pēc tam, kad viņš cauri griestiem izšāvis augšējā dzīvoklī. Aleksis apgalvoja, ka tas bija nejaušs šāviens.

Bez pirmdienas apšaudē nogalinātajiem viens policists ir sašauts kājās, sieviete guvusi ievainojumu galvā, bet cita sieviete ievainota plecā. Vēl pieci cietušie guvuši ar šaušanu nesaistītas traumas.

Tiklīdz tika saņemta informācija par bāzē notiekošo apšaudi, kompleksu ielenca policija, bet gaisā patrulēja helikopteri.

Jau vēstīts, ka pirmdienas rītā notikušā apšaudē kādā karaflotes ēkā Vašingtonā gājuši bojā 13 cilvēki, bet vēl astoņi ievainoti. Starp bojāgājušajiem ir arī pats apšaudes sarīkotājs, kurš darbojies vienatnē.

Prezidents Baraks Obama uzrunā tautai nodevēja šo apšaudi par gļēvuļu rīcību, uzbrūkot militārpersonām un civiliedzīvotājiem, kuri kalpo savai valstij, ziņo CNN. "Viņi zina par briesmām, kas gaida dienestā ārzemēs, bet šodien viņi sastapās ar neiedomājamu vardarbību, kuru mēs negaidījām ieraudzīt tepat mājās," sacīja prezidents.

Viens no ēkas darbiniekiem Tims Darems pastāstījis raidsabiedrībai BBC, ka brīdī, kad atskanēja šāvieni, viņš ieraudzīja cilvēku ar ieroci. "Viņš stāvēja patālu, un mēs nevarējām saskatīt viņa seju. Viņš pacēla ieroci un tēmēja uz mums, pēc tam izšāva. Mēs mēģinājām aiziet, un lodes trāpīja sienas augšējā daļā," stāstījis Darems.

Profesors Harijs Soliss, kurš agrāk strādājis ēkā, raidsabiedrībai BBC pavēstījis, ka tajā nevar iekļūt jebkurš gribētājs, jo tas ir svarīgs militārais objekts un nepieciešama speciāla caurlaide.
Komandas centra ēka ir vecākais ASV Kara flotes krasta objekts, tā ir celta XIX gadsimta sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!