Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas nemiernieku arsenālā ir "zeme-zeme" raķetes un zarīna gāze, un ANO ekspertu ziņojums liecina, ka 21.augustā Damaskas pievārtē pieredzētajā ķīmisko ieroču uzbrukumā vainojami nemiernieki, otrdien paziņojusi kāda augsta ranga Sīrijas drošības spēku amatpersona.

"Es kategoriski noliedzu, ka mēs būtu izmantojuši zarīna gāzi, (..) jo mēs nebijām ieinteresēti to darīt. Mēs guvām uzvaru kaujas laukā," norādīja amatpersona.

"Parasti tie ir zaudētāji, kas pieņem šādu pašnāvniecisku attieksmi. Gluži pretēji, armija guva uzvaru," uzsvēra amatpersona.

Pirmdien ANO Drošības padomē iesniegtajā ANO ekspertu ziņojumā norādīts, ka ir gūti "skaidri un pārliecinoši" pierādījumi, ka 21.augusta uzbrukumā izmantota zarīna gāze, kā arī norādīts, ka ķīmiskie ieroči Sīrijas pilsoņkarā, kas ilgs jau 30 mēnešus, pielietoti relatīvi lielā apmērā.

ANO ziņojumā nav teikts, kura puse izmantojusi ķīmiskos ieročus, bet ASV, Lielbritānija un Francija jau paziņojusi, ka ANO ekspertu ziņojums apstiprinot, ka 21.augusta uzbrukumā vainojams Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms.

Sīrijas drošības spēku amatpersona to kategoriski noliedza.

Amatpersona skaidroja, ka nemiernieki paši ražo "zeme-zeme" raķetes, kuras, ļoti iespējams, izmantojuši zarīna gāzes palaišanai.

"Protams, nemiernieki zina, kā pielādēt raķetes ar zarīnu. Viņus ir apmācījuši ASV, Francijas un britu slepenie dienesti, kas aktīvi darbojas uz vietas," norādīja anonīmais avots.

Jautāts, kādēļ Sīrijas armija ir uzkrājusi ķīmiskos ieročus, amatpersona norādīja, ka agrāk bijusi vēlme iegūt šādus ieročus, lai "radītu stratēģisko līdzsvaru ar Izraēlu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!