Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars Al Asads atklājis, ka Sīrija attieksies no ķīmiskajiem ieročiem, taču tas prasīs aptuveni vienu gadu, intervijā „FOX news” sacīja Sīrijas līderis.

Tāpat intervijā Asads atkārtoti noliedza, ka valsts būtu atbildīga par 21.augusta ķīmisko ieroču uzbrukumu Damaskas pievārtē, taču nenoliedza, ka pašai Sīrijai šādi ieroči arsenālā pastāv.

Asads intervijā arī norādīja, ka "Kopā ieroču iznīcināšana prasīs ap vienu miljardu ASV dolāru."

"Atšķirība no krieviem, Vašingtona cenšas iejaukties arī Sīrijas politikas pārvaldības darbā," aptuveni vienu stundu garajā intervijā ASV kritizēja Sīrijas prezidents.

Intervijā Asads arī mudināja ASV prezidentu Baraku Obamu nedraudēt Sīrijai ar militāru spēku, bet gan ieklausīties savas tautas veselajā saprātā.

Jau vēstīts, ka 21. augustā Damaskas piepilsētās notika ķīmiskais uzbrukums, kurā opozīcija un ASV apsūdz valdības spēkus. ASV norāda, ka uzbrukumā, kurā pielietota zarīna gāze bojā gājuši vairāk nekā 1400 cilvēku.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņoja, ka vienīgā iespēja izvairīties no uzbrukuma ir Sīrijas atteikšanās no ķīmiskajiem ieročiem. Amatpersona gan piebilda, ka tā nav reāla iespēja. Tomēr uz to ātri noreaģēja Sīrijas ciešā sabiedrotā Krievija, aicinot Damasku nodot savu ķīmisko bruņojumu starptautiskās sabiedrības rokās.

Sīrija piekrita Maskavas piedāvājumam un sestdien ASV vienojās ar Krieviju par Sīrijas ķīmisko atbruņošanu.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Pateicoties Krievijas un Ķīnas nostājai, ANO Drošības padome vairāk nekā divus gadus ilgstošā konflikta laikā tā arī nav spējusi vienoties par pasākumiem asinsizliešanas apturēšanai.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu. 

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi

Tāpat intervijā Asads atkārtoti noliedza, ka valsts būtu atbildīga par 21.augusta ķīmisko ieroču uzbrukumu Damaskas pievārtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!