Foto: AP/Scanpix

ASV Pārstāvju palāta apstiprinājusi budžeta likumprojektu, kas nodrošinās valdības funkcionēšanu, taču ierobežos prezidenta Baraka Obamas panākto veselības aprūpes sistēmas reformu finansēšanu.

Republikāņu kontrolētā Kongresa apakšpalāta likumprojektu apstiprināja ar 230 balsīm, kamēr 189 likumdevēji to noraidīja.

Tomēr Senāts, kurā vairākums ir demokrātiem, jau paziņojis, ka nākamnedēļ gaidāmajā balsojumā, tas noraidīšot tās normas, kas ierobežo medicīnas reformu finansējumu.

Savukārt Obama solījis izmantot savas veto tiesības, ja likumprojekts Pārstāvju palātas versijā tomēr nonāks uz viņa galda parakstīšanai.

Ja Kongresam un Baltajam namam neizdosies vienoties par pagaidu budžetu, administrācijai no 1.oktobra draud finansējuma pārtraukšana.

Pagaidu budžets nepieciešams, jo sarunas par ikgadējo budžetu nonākušas pilnīgā strupceļā.

Ja vienošanās par pagaidu finansējumu netiks panākta, nāksies apturēt algu izmaksu federālo iestāžu amatpersonām, tostarp daļai militārā personāla, daļu ierēdņu atlaist bezalgas atvaļinājumos, slēgt nacionālos parkus un apturēt pasu izsniegšanu.

Tomēr tādi dienesti, kā gaisa satiksmes kontrole, pārtikas inspekcija un robežapsardze darbu turpinās.

Republikāņu sagatavotais likumprojekts paredz valdības iestāžu finansēšanu, pamatojoties uz tādu tēriņu apmēru, kas gadā sastādītu 986 miljardus dolāru.

Tuvojas arī termiņš, līdz kuram Kongresam vajadzētu paaugstināt esošos valsts parāda griestus. Ja tas netiks izdarīts, ASV nespēs pildīt savas līdzšinējās finansiālās saistības.

Tomēr Obama paziņojis, ka šoreiz likumdevēji viņu nepiespiedīšot ielaisties kompromisos, kā tas bija 2011.gadā, kad Baltais nams piekrita desmit gadu laikā administrācijas izdevumus samazināt par 2,1 triljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!