Foto: AP/Scanpix

Kenijas drošības struktūras ir tuvu tam, lai pabeigtu operāciju pret kaujiniekiem, kas sestdien iepirkšanās centrā galvaspilsētā Nairobi gūstā sagrāba vairākus desmitus cilvēku, pirmdien sacīja iekšlietu ministrs Džozefs Ole Lenku.

"Es uzskatu, ka šī operācija drīz tiks pabeigta," preses konferencē sacīja ministrs. "Mēs kontrolējam visus stāvus, teroristi skrien un slēpjas dažos veikalos. Nav vietas, kur aizbēgt."

Atbildību par uzbrukumu uzņēmusies Somālijas islāmistu kustība "Shebab".

Kenijas armijas komandieris Džūljess Karangi gan zināja teikt, ka uzbrucēju vidū ir vairāku valstu pilsoņi.

"Viņi ir no dažādām valstīm. Mums ir pietiekama izlūkinformācija, lai varētu teikt, ka tas ir globālais terorisms," sacīja Karangi.

"Shebab" rindās karo daudzi ārzemju kaujinieki, arī Somālijas pilsoņi, kuri ir vēl kādas citas valsts pilsoņi.

Iepriekš bija parādījušās ziņas, ka uzbrucēju vidū ir arī sievietes. Ministrs Lenku tagad šo informāciju noliedz.

"Viņu vidū nav sieviešu. Visi uzbrucēji ir vīrieši. Daži no viņiem bija ģērbušies kā sievietes," sacīja ministrs.

Uzbrukums bagāto kenijiešu un ārzemnieku iecienītajam tirdzniecības centram "Westgate" sākās sestdien pēcpusdienā. Līdz šim apstiprināta 69 cilvēku nāve, bet vēl 63 cilvēki ierindoti pazudušo kategorijā.

Uzņemoties atbildību par uzbrukumu, "Shebab" paziņoja, ka tā bijusi atriebība par Kenijas iejaukšanos Somālijas pilsoņkarā. Grupējums apgalvo, ka uztur kontaktus ar lielveikalā iebrukušajiem islāmistiem, kuri tur cīnās gan pret Kenijas, gan Izraēlas spēkiem.

Svētdien kāds avots Kenijas drošības spēkos ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka lielveikala ēkā iegājuši arī Izraēlas spēki, bet Izraēlas Ārlietu ministrija šo informāciju nedz apstiprināja, nedz noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!