Foto: AP/Scanpix

Republikāņi pieprasījuši izpirkuma maksu federālā budžeta pieņemšanā, šādi pašreizējo situāciju otrdien raksturoja ASV prezidents Baraks Obama.

Jau ziņots, ka ASV federālajai valdībai nācies daļēji apturēt savu darbu, jo Kongress nav spējis vienoties par federālo budžetu.

Republikāņi, kas kontrolē Pārstāvju palātu, atteikušies apstiprināt gan budžetu jaunajam fiskālajam gadam, kas sākās otrdien, 1.oktobrī, gan paaugstināt valsts parāda griestus, kas šobrīd noteikti 16,7 triljonu dolāru līmenī.

Republikāņi pieprasa, lai apmaiņā pret jauno budžetu un parāda griestu paaugstināšanu prezidenta Obamas administrācija piekrīt izdevumu samazināšanai.

Republikāņi arī pieprasa uz gadu atlikt reformas veselības aprūpes sistēmā, taču tam kategoriski nepiekrīt Obamas pārstāvētie demokrāti.

Kā otrdien norādīja Obama, ASV valdības darbības apturēšanā vainojami konservatīvie republikāņi.

Pēc Baltā nama saimnieka domām, atbildība jāuzņemas "vienas partijas vienai frakcijai," jo "tai nepatika viens likums".

"Viņi slēdza valdību ideoloģiska krusta kara vārdā, lai miljoniem amerikāņu liegtu tādu veselības apdrošināšanu, kādu viņi var atļauties," uzsvēra Obama, mudinot Kongresu "pieņemt budžetu, izbeigt valdības darba apturēšanu, nomaksāt rēķinus un nepieļaut ekonomikas slēgšanu."

Pirmdien Obama parakstīja likumprojektu, lai nodrošinātu, ka militārpersonām alga tiek izmaksāta arī valdības darba apturēšanas laikā.

Tikmēr republikāņi vēlas tikties ar demokrātiem.

Lai gan demokrāti, šķiet, vienoti savā nostājā un negrasās pieļaut, ka tiktu apturēta Obamas panākto veselības aprūpes sistēmas reformu īstenošana, republikāņu vidū jūtama šķelšanās.

Kamēr demokrāti un republikāņi pašreizējā situācijā vaino viens otru, otrdien publicētā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka amerikāņi vairāk sliecas vainot republikāņus.

72% vēlētāju neatbalsta federālās valdības darba apturēšanu, lai bloķētu veselības aprūpes sistēmas reformas.

ASV Finanšu ministrija otrdien paziņoja, ka neskatoties uz valdības darba apturēšanu, tās rīcībā esošie līdzekļi izbeigsies 17.oktobrī, ja vien netiks paaugstināti tā dēvētie parāda griesti.

Finanšu ministrs Džeikobs Lū Pārstāvju palātas spīkeram Džonam Bēneram adresēta vēstulē norādījis, ka daļējā valdības iestāžu darba apturēšana, kas sākās otrdien, jo nav apstiprināts budžets jaunajam fiskālajam gadam, neietekmēs iepriekš izdarītos aprēķinus par valsts kases rīcībā esošo līdzekļu izsīkšanas.

Lū atkārtoti brīdinājis, ka gadījumā, ja parāda griesti netiks paaugstināti līdz 17.oktobrim, ASV nāksies atteikties no savu saistību pildīšanas, lai gan ministrs tā arī nav norādījis, tieši kuras saistības Vašingtona nespēs pildīt.

"Ne vēlāk kā 17.oktobrī mūsu valsts esošo saistību izpildei mums atliks vien 30 miljardi dolāru," vēstulē Bēneram raksta Lū. "Ar šo summu būs ievērojami par maz visiem izdevumiem, kas atsevišķās dienās var sasniegt 60 miljardus dolāru."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!