Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienībai (ES) būtu jāpārstāj pamācīt Āfrika par geju un lesbiešu tiesībām un jākoncentrējas uz pamatvērtībām, trešdien diskusijās Briselē norādīja ES diplomātiskā dienesta direktors Āfrikas jautājumos Niks Vestkots.

Viņš pauda pārliecību, ka attiecībā uz ārpolitiku ES nepieciešams spēcīgs vēstījums, kurā mazāka uzmanība jāvelta ES finansiālajai ietekmei un vienkāršāk jāpievēršas kulturālajiem jautājumiem.

"Mēs varam lasīt lekcijas par lesbietēm, gejiem un biseksuāļiem līdz apnikumam. Un tam būs pilnīgi neproduktīvs efekts (..). Mums jākoncentrējas uz pamata vērtībām," paskaidroja Vestkots.

Diskusijas bija veltītas jautājumam par ES ārpolitikas ietekmes samazināšanos. Bet Vestkots pauda pārliecību, ka ES joprojām ir "milzīga ietekme Āfrikā".

"Mēs joprojām esam lielākie tirdzniecības partneri. Mēs joprojām esam lielākie palīdzības ziedotāji," viņš piebilda.

Vestkots norādīja, ka Āfrikas attiecības ar Starptautisko Krimināltiesu ir vēl viena joma, kurā ES atturas no kritikas, jo tā nodarītu vairāk ļauna nekā laba. Viņš pauda pārliecību, ka šajā jautājumā lēmums jāpieņem pašiem afrikāņiem.

Tomēr Vestkota viedoklis nesakrīt ar ES vispārējo ārpolitikas līniju homoseksuāļu tiesību jautājumā.

Šā gada jūnijā ES ārlietu ministri vienojās par vadlīnijām, lai aktīvi atbalstītu un aizsargātu seksuālo minoritāšu tiesības.

20 lappušu biezajā dokumentā "no jauna apstiprināts, ka kulturālās, tradicionālās vai reliģiskās vērtības nevar tikt piesauktas, lai attaisnotu jebkāda veida diskriminācijas formu", tostarp diskrimināciju pret lesbietēm, gejiem, biseksuāļiem un transseksuāļiem.

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" norāda, ka seksuālas attiecības starp viena dzimuma personām ir ar likumu aizliegtas gandrīz 40 no 54 Āfrikas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!