Foto: AP/Scanpix
Itālijā piektdien izsludinātas sēras pēc ceturtdien notikušās traģēdijas, kad pie Lampedūza salas nogrima kuģis ar aptuveni 500 imigrantiem uz klāja, no kuriem līdz 300 varētu būt gājuši bojā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bēgļu kuģis, kurš bijis ceļā no Misrātas Lībijā, ceturtdienas rītā avarējis mazāk nekā kilometra attālumā no krasta. Vairāk nekā 150 cilvēki ir izglābti, no ūdens izcelti 103 bojāgājušo ķermeņi, bet vēl aptuveni 200 nelielā kuģa pasažieri nav atrasti.

Lielākā daļa bēgļu bija no Eritrejas un Somālijas, paziņoja ANO. 20 metru garā kuģa kapteinis – 35 gadus vecs tunisietis – ir arestēts, paziņoja Itālijas varas iestādes.

“Tā nav Itālijas traģēdija, tā ir Eiropas traģēdija. Lampedūza ir visas Eiropas, nevis tikai Itālijas pierobeža,” norāda Itālijas Iekšlietu ministrs Angelino Alfano.

Tuvojoties Itālijai piederošajai Lampedūzas salai, kuģī sācis sūkties ūdens un apstājies dzinējs, stāta Alfano. Tad, domājams, kāds no pasažieriem, lai pievērstu apkārtējo kuģu uzmanību, aizdedzinājis kādu materiālu, bet uguns izplatījusies pa visu laivu.

“Kad sākās ugunsgrēks, radās bažas, ka kuģis grimst, un visi pārvietojās uz vienu pusi, izraisot kuģa nogrimšanu,” stāsta Alfano.

Šajā gadalaikā, kad Vidusjūra ir samērā mierīga, laivas ar migrantiem no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem Itālijas piekrastē ierodas gandrīz katru dienu. Laivas bieži ir pārpildītas un tehniski nederīgas, kas noved pie nelaimes gadījumiem.

Lampedūza, kas atrodas aptuveni 80 kilometrus no Tunisijas krastiem, ir tuvākā vieta, caur kuru Eiropā var nokļūt no nabadzības un konfliktiem bēgošie afrikāņi.

Pēdējos gados jūru nedrošās laivās te ir šķērsojuši desmitiem tūkstoši imigrantu. 6000 salas vietējos iedzīvotājus skaita ziņā krietni pārmāc tūkstošiem bēgļu, kas dzīvo improvizētās nometnēs.

Lai samazinātu slodzi uz Lampedūzu, bēgļus parasti transportē uz imigrantu centriem Itālijā.

Jūlijā salu apmeklēja Romas pāvests Francisks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!