Foto: AP/Scanpix

Nīderlande piektdien paziņoja, ka tā sākusi arbitrāžas procesu pret Krieviju, kas aizturējusi starptautiskās vides aizstāvju kustības "Greenpeace" kuģi un apsūdzējusi organizācijas aktīvistus pirātismā.

"Nīderlande kā valsts, zem kuras kuģo ["Greenpeace" kuģis] "Arctic Sunrise", šodien sāka arbitrāžas procesu, pamatojoties uz ANO Jūras tiesību konvenciju (..) pret, mūsuprāt, nelikumīgo kuģa aizturēšanu, un lai panāktu tā un apkalpes locekļu atbrīvošanu," vēstulē parlamentam norādīja Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermans.

Krievijas izmeklētāji saistībā ar "Greenpeace" protesta akciju uz "Gazprom" naftas ieguves platformas Barenca jūrā apsūdzības izvirzījuši visiem 30 aizturētajiem aktīvistiem.

"Visiem 30 krimināllietā iesaistītajiem uzrādītas apsūdzības par uzbrukumu naftas ieguves platformai "Prirazlomnaja"," teikts Izmeklēšanas komitejas izplatītajā paziņojumā.

Atbilstoši Krievijas likumiem sods par pirātismu grupā ir desmit līdz 15 gadi cietumā.

Kā šķiet, visu 30 arestantu liktenis būs vienāds, neraugoties uz to, aizturēto vidū ir atbalsta personāla pārstāvji, ārštata fotogrāfs un videooperators, kā arī aktīvisti.

Visu 30 aizturēto advokāti pārsūdzējuši tiesas lēmumu paturēt viņu klientus apcietinājumā uz diviem mēnešiem, Murmanskas pilsētas Ļeņina rajona tiesas preses sekretāre sacīja tiesu ziņu aģentūrai RAPSI.

Krievijas prezidenta konsultatīvās cilvēktiesību padomes priekšsēdētājs Mihails Fedotovs ceturtdien ziņu aģentūrai "Interfax" atzina, ka apsūdzībām pirātismā "nav ne vismazākā pamata".

"Greenpeace" starptautiskās organizācijas izpilddirektors Kumi Naidu norādījis, ka aktīvistiem izvirzītas nesamērīgas apsūdzības.

"Esam sašutuši, un tas uzskatāms par uzbrukumu miermīlīgu protestu būtībai," sacīja Naidu. "Jebkādi apgalvojumi, ka šie aktīvisti ir pirāti, ir kā absurdi, tā pretīgi. Tas ir absolūti iracionāli, un tā mērķis ir iebiedēt un apklusināt mūs, taču mēs tam nepakļausimies."

Pēc Naidu teiktā, notikušais ir "nopietnākie draudi" miermīlīgiem vides aizstāvības centieniem kopš 1985.gada, kad Jaunzēlandē franču īpašie spēki nogremdēja organizācijas kuģi "Rainbow Warrior".

Vēl pagājušajā nedēļā Krievijas prezidents Vladimirs Putins gan paziņoja, ka aktīvisti, "protams, nav pirāti".

Jau ziņots, ka visiem 30 aizturētajiem "Greenpeace" aktīvistiem un kuģa komandas locekļiem apcietinājumā būs jāpaliek vismaz līdz 24.novembrim.

Arestantu vidū ir seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 valstu pilsoņi, tostarp Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas.

"Greenpeace" aktīvisti 18.septembrī mēģināja Barenca jūrā uzkļūt uz uzņēmuma "Gazprom neftj šeļf" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja", lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa "Arctic Sunrise" klāja. Pēc aizturēšanas "Arctic Sunrise" kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu.

"Gazprom" grasās 2014.gadā sākt naftas ieguvi no "Prirazlomnaja", norāda vides aizstāvju organizācija, brīdinot par naftas noplūdes draudiem dabas rezervātu teritorijā, kurā mīt polārlāči, valzirgi un sastopami retu sugu putni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!