Foto: AFP/Scanpix
Jaunās Luksemburgas valdības veidošana piektdien uzticēta Liberāļu partijas līderim Ksavjē Betelam, tādējādi pielikts punkts līdzšinējā premjerministra Žana Kloda Junkera 19 gadus ilgajam darbam Luksemburgas valdības vadītāja postenī.

Betels jauno valdību veidos kopā ar vēl divām partijām - sociālistiem un "zaļajiem".

"Ņemot vērā [trīs partiju] vēlmi veidot jauno valdību," lielhercogs "uzticējis Betelam veidot jauno valdību," teikts lielhercoga pils izplatītajā paziņojumā.

Jau vēstīts, ka trīs Luksemburgas partijas otrdien sāka koalīcijas sarunas, mēģinot izveidot valdību bez līdzšinējā premjerministra Junkera konservatīvajiem.

Pēc svētdien notikušajām pirmstermiņa parlamenta vēlēšanām liberāļu un sociālistu līderi paziņoja, ka ir atvērti sarunām ar "zaļajiem". Sarunu rezultātā var tikt izveidota koalīcija bez Junkera Kristīgi sociālās tautas savienības (CSV), neraugoties uz to, ka tā vēlēšanās saņēma lielāko balsu skaitu.

Luksemburgas parlamentā, kurā pavisam ir 60 vietas, iespējamajai trīspartiju koalīcijai būtu 32 vietas.

Luksemburgas parlamenta vēlēšanās svētdien visvairāk balsu izcīnīja CSV, kas saņēma 33,7% balsu. Otrajā vietā ierindojās sociālisti ar 20,3%, bet trešajā ar 18,3% liberāļi. Zaļo partija ir saņēma 10% balsu.

Junkers pēc vēlēšanām neizslēdza iespēju, ka varētu tikt izveidota koalīcija bez viņa partijas. Viņš Luksemburgas valdību vadījis kopš 1995.gada, ilgāk par visiem citiem vēlētajiem Eiropas līderiem.

Junkers no 2005. līdz 2013.gadam vadīja Eirogrupu - eirozonas finanšu ministru forumu. Kritiķi dzimtenē premjeram pārmeta, ka viņš nav pietiekami koncentrējies uz akūtajām pašmāju problēmām.

Iepriekšējā Luksemburgas valdība krita jūlijā. Junkera toreizējie koalīcijas partneri sociālisti uzskatīja, ka premjeram ir jāuzņemas atbildība par nelikumībām drošības dienestā, kas cita starpā veicis nelikumīgu telefonsarunu noklausīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!