Foto: AP/Scanpix

Japānas premjerministrs Sindzo Abe svētdien brīdinājis Ķīnu nemēģināt ar spēku mainīt varas reģionālo balansu, uzsverot, ka Japāna necietīs nekādas izmaiņas "status quo".

Vārdu apmaiņa starp abām valstīm saasinājās pēc Pekinas brīdinājuma Tokijai, ka jebkura naidīga rīcība debesīs pret ķīniešu bezpilota lidmašīnām tiks uzskatīta par "kara aktu".

Uzrunājot armiju, Abe norādīja, ka drošības jomā vide, kādā atrodas Japāna, kļūst arvien smagāka. Tā ir realitāte," uzsvēra premjers, piebilstot, ka pilnībā jāatmet vispārpieņemtais uzskata, ka aizsardzības spēku esamība vien var kalpot kā iebiedējošs spēks.

Līdzīgas bažas par Ķīnas nodomiem Abe pauda arī sestdien publiskotā intervijā izdevumam "The Wall Street Journal". "Pastāv bažas, ka Ķīna cenšas mainīt "status quo" ar spēku, nevis likuma varu," norādīja premjerministrs. Abe norādīja, ka citas valstis sagaida no Japānas iestāšanos pret Ķīnas augošajām varas ambīcijām un cer, ka rezultātā Ķīna rīkosies atbildīgi.

Sestdien Ķīna asi reaģēja uz ziņām, ka Japāna ir izstrādājusi plānus, lai notriektu ārvalstu bezpilota lidaparātus, kas, ignorējot brīdinājumus, pārkāpj tās gaisa telpu.

Spriedzi Tokijas un Pekinas attiecībās izraisījušas Japānas nacionalizētās Senkaku salas, uz kurām pretenzijas ir arī Ķīnai. Kopš pērnā septembra Ķīnas kuģi regulāri iebraukuši salas teritoriālajos ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!