Foto: PantherMedia/Scanpix
Bangladešas kara tribunāls par 18 intelektuāļu nolaupīšanu un noslepkavošanu 1971.gada neatkarības kara laikā aizmuguriski piespriedis nāvessodu divām ārvalstīs dzīvojošām personām, kam bijusi ietekmīga loma bēdīgi slavenajā bruņotajā grupējumā "Al Badr".

Notiesātie ir Lielbritānijas musulmaņu līderis Čauduri Muenudīns un ASV pilsonis Ašrafuzamans Hans, kas pametuši Bangladešu, kad tā ieguva neatkarību no Pakistānas. Deviņus mēnešus ilgā neatkarības kara laikā "Al Badr" atbalstīja Pakistānas spēkus.

Kā uzsvēruši prokurori, apsūdzētie vainojami profesoru, žurnālistu un ārstu nāvē un mērķtiecīgi centušies kara pēdējās dienās iznīcināt apdāvinātus cilvēkus, lai jauno valsti atstātu bez intelektuālās elites.

Muenudīns un Hans atteikušies ierasties Bangladešā, lai stātos tiesas priekšā, bet viņu tribunāla ieceltie advokāti noraidījuši apsūdzības.

Kopumā tribunāls par kara noziegumiem notiesājis desmit cilvēkus, galvenokārt Bangladešas lielākās islāmistu politiskā partijas "Jamaat-e-Islami" līderus, un septiņiem no viņiem piespriedis nāvessodu pakarot. Pret vēl vismaz astoņiem cilvēkiem tiesa turpinās.

Šīs prāvas Bangladešā pēdējā laikā izraisījušas protestus, kas kopš janvāra prasījuši jau vismaz 150 cilvēku dzīvības. "Jamaat-e-Islami" apgalvo, ka prāvas ir politiskas un ka Bangladešas sekulārā valdība grib sodīt ar nāvi visu partijas vadību.

Savukārt valdība norāda, ka nepieciešama taisnīga tiesa, lai sadziedētu neatkarības kara brūces.

Gandarījumu par tiesas lēmumu izteikuši toreizējās vardarbības upuru tuvinieki. Pie tiesas ēkas spriedumu sveikuši vairāki simti cilvēku. Tomēr domājams, ka Muenudīna un Hana notiesāšanai Bangladešas sabiedrībā nebūs plašu atskaņu, ņemot vērā, ka abi pirms ilga laika sākuši jaunu dzīvi - viens Londonā, otrs Ņujorkā.

Muenudīns, kādreizējais Austrumpakistānas laikraksta reportieris, kas vēlāk aktīvi darbojies Lielbritānijas islāmistu organizācijās un piedalījies Lielbritānijas Musulmaņu padomes dibināšanā, svētdien pirms sprieduma pasludināšanas savā interneta vietnē raksta, ka tolaik viņš gan bijis opozīcijā Bangladešas neatkarības centieniem, bet nav bijis iesaistīts nekādos noziegumos.

Lielbritānija parasti noraida izdošanas prasības gadījumos, kad notiesātajam piespriests nāvessods.

Hans neatkarības kara laikā bija Dakas universitātes studentu līderis, un prokurori uzskata, ka viņš atbildīgs par "Al Badr" noziedzīgo plānu izpildi.

Bangladešas valdība lēš, ka neatkarības karā nogalināti līdz trim miljoniem cilvēku, bet neatkarīgie pētnieki min mazākus skaitļus - 300 000 līdz 500 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!