Foto: Vida Press
Pirms 20 gadiem Bosnijas kara laikā tika sagrauts Mostaras pilsētas simbols un viens no Bosnijas un Hercogovinas dārgumiem – vairāk nekā pirms 400 gadiem celtais Vecais tilts, kurš savienoja pretējās upes pusēs dzīvojošās horvātu un musulmaņu kopienas.

Senā Osmaņu impērijas laikā dibinātā pilsēta un tās 16. gadsimtā celtais tilts kļuva par upuri nežēlīgajam karam pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kas izcēlās sabrūkot Dienvidslāvijai.

Tiltu 1993. gada 9. novembrī sagrāva horvātu spēku, kuri cīnījās pret Bosnijas musulmaņiem, raidītie šāviņi. Simboliski tika sagrauta gadsimtiem senā dažādu ticību un tautību pilsētas iedzīvotājus vienojošā saikne.

Karā gandrīz pilnīgi nopostīta bija arī senā pilsēta. Tomēr kopš 1998. gada pilsētā notiek restaurācija un 2004. gada 23. jūlijā atklāts atjaunots Vecais tilts, liecina informācijas ANO Izglītības zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) vietnē.

20. gadadienu kopš tilta sagraušanas Bosnijā un Hercogovinā atzīmēja ar lēkšanas sacensībām no 24 metrus augstās būves, vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Mostaru fotogrāfijās pēc kara un tagad var apskatīt arī šeit

Foto: lēkšana no atjaunotā tilta 2013. gada vasarā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!