Foto: Kadrs no video

Dienvidkoreja nākusi klajā ar plāniem iekarot Mēnesi – palaist tam apkārt satelītu un nogādāt uz Zemes dabīgā pavadoņa virsmas izpētes robotu, vēsta interneta vietne "nature.com".

Mēness iekarošanas programmas pirmajā posmā paredzēts palaist izpētes satelītu, kas riņķos 100 kilometru augstumā no debesu ķermeņa virsmas. Pēc tam no Zemes plānots palaists nosēšanās ierīci, kas uz Mēnesi nogādās nelielu, aptuveni 20 kilogramus smagu braucamrīku, kas aprīkots ar mērierīcēm un instrumentiem planētas virsmas ģeoloģiskajai izpētei.

Kopš 2010. gada Dienvidkorejas Mēness iekarošanas projekta izpētē ir iztērēti aptuveni 9,3 miljoni dolāru (aptuveni pieci miljoni latu), bet visa programma tiek lēsta 650 miljonu dolāru (339 miljoni latu) vērtībā.

Līdz 2020. gadam Dienvidkoreja plāno pabeigt darbu pie nesējraķetes KSLV-2, kas netālā Zemes orbītā varēs nogādāt līdz pusotrai tonnai smagu kravu. Līdzšinējā Dienvidkorejas raķete KSLV-1 ir spējīga nest 100 kilogramus kravas.

Sadarbībā ar Krieviju izstrādātā raķete KSLV-1 pirmo reizi veiksmīgi palaista 2013. gada 30. janvārī. Pirms tam divi iepriekšējie mēģinājumi beidzās ar avārijām.

Kosmosa iekarošanas lauciņā sevi ir pieteikusi arī Dienvidkorejas niknākā ienaidniece – komunistiskā Ziemeļkoreja. Valstij 2012. gada 12 decembrī izdevās nogādāt orbītā satelītu, kā apgalvo Phenjana, miermīlīgiem mērķiem.

Rietumvalstis gan uzskata, ka patiesībā tas ir bijis maskēts starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājums, ko kareivīgajai valstij liedz ANO sankcijas. Eksperti ir nobažījušies, ka komunistu valsts cenšas radīt kodolieroču transportēšanai derīgu raķeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!