Foto: AP/Scanpix
Svētdien tūkstošiem cilvēku Ukrainas galvaspilsētā Kijevā piedalās plašā demonstrācijā, tādējādi izrādot savu neapmierinātību pret Ukrainas parlamenta lēmumu neļaut uz ārzemēm doties ārstēties opozīcijas līderei un ekspremjerei Jūlijai Timošenko. Tas ir arī galvenais iemesls, kāpēc nākamnedēļ Eiropas Savienība (ES) ar Ukrainu Viļņas Austrumu partnerības samitā neparakstīs asociācijas līgumu, vēsta ārzemju mediji.

Pēc Ukrainas mediju aplēsēm demonstrācijā Eiropas laukumā piedalās ap 50 000 cilvēku. Mītiņā piedalās arī Timošenko meita Jevgēņija Timošenko.

Demonstranti izkliedza saukļus, kas atbalsta Timošenko atbrīvošanu, kā arī gaisā tur paceltus milzīgus ES karogus.

Demonstrācijas noslēgumā pie valdības ēkas kareivīgākie protestētāji iesaistījās vardarbīgā sadursmē ar miliciju, kuras laikā vairāki ES atbalstītāji cīņā pret miličiem izmantoja asaru gāzi.

Jau ziņots, ka Ukrainas valdība 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES, kas paredz nozīmīgus soļus valsts integrācijai ES virzienā. Kijeva cer līgumu parakstīt ES-Austrumu partnerības samitā, kas notiks Viļņā 28. un 29.novembrī. Taču vienošanās parakstīšana tika apdraudēta Kijevas un Briseles domstarpību dēļ, īpaši saistībā ar opozīcijas līderes Timošenko turēšanu apcietinājumā - Brisele uzstāja, ka Timošenko būtu jāļauj pamest ieslodzījumu, turklāt jāļauj arī doties ārstēties uz Rietumiem.

Taču Ukrainas parlaments 21.novembrī neatbalstīja nevienu no sešiem likumprojektiem, kas ļautu ekspremjerei pamest valsti. Pret piedāvātajiem likumprojektiem iebilda valsts prezidenta Viktora Janukoviča pārstāvētā Reģionu partija.

ES uzskata, ka Ukrainas tiesas spriedums Timošenko lietā bijis prezidenta Viktora Janukoviča politisks lēmums, kurš šādā veidā centies atbrīvoties no bīstamās konkurentes.

2011.gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Pati ekspremjere savu ieslodzīšanu uzskata par viņas bijušā prezidenta vēlēšanu konkurenta Janukoviča politisko atriebību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!