Foto: RIA Novosti/Scanpix
Eiropas Savienība (ES) līdz piektdienas rītam gaidīs Ukrainas lēmumu par asociācijas līguma parakstīšanu, vēsta Ukrainas mediji.

Par šādu pavērsienu pirmdien paziņoja ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle, kurš norādījis, ka durvis Ukrainai aizvien ir atvērtas. Tāpat Fīle izteicies, ka Ukrainas gadījumā "cerība mirst pēdējā".

Tāpat pirmdien Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu publiskoja paziņojumu, kurā norāda, ka Ukrainai aizvien pastāv iespēja ar ES parakstīt asociācijas līgumu.

"Piedāvājums parakstīt asociācijas līgumu un tirdzniecības līgumu joprojām ir spēkā," paziņojumā minējuši abi ES līderi, piebilstot, ka tā ir Ukrainas izvēle, kādā mērogā veidot sadarbību ar ES.

Savukārt pirmdienas vakarā satraucošasa ziņas radīja bijusī ekspremjere un opozīcijas līdere Jūlija Timošenko. Bijusī politiķe uzsākusi bada streikui, tādējādi protestējot pret valdības lēmumu atteikties no asociācijas līguma parakstīšanas ar ES.

Tāpat Timošenko aicinājusi tautu uz jauniem protestiem. Jau ziņots, ka nedēļas nogalē ap 100 000 cilvēku izgāja Kijevas ielās, protestēdami pret Ukrainas parlamenta lēmumu, neatbrīvot Timošenko no ieslodzījuma un neparakstīt asociācijas līgumu ar ar ES.

Iepriekš jau ziņots, ka ES bija izvirzījusi Ukrainai vairākas prasības, kuras jāizpilda, lai asociācijas līgumu Viļņas samita laikā varētu parakstīt. Viena no prasībām bija opozīcijas līderes un ekpremjeres atbrīvošana no ieslodzījuma, lai politiķe varētu doties ārstēties uz ārzemēm.

Ukrainas parlaments šādu priekšlikumu vairākos balsojumos noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!