Foto: AP/Scanpix

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs "grasās parakstīt" nozīmīgo asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES), kura nenoslēgšana izraisīja plašus pret valdību vērstus protestus Kijevā, par ES ārlietu pārstāves Ketrīnas Eštones teikto ziņo radio "Brīvā Eiropa".

"Janukovičs man lika skaidri saprast, ka viņš grasās parakstīt asociācijas vienošanos," ceturtdien Briselē atklāja Eštone, kura 10. un 11. decembrī Kijevā tikās ar Janukoviču.

Ukrainas prezidents esot runājis par īstermiņa ekonomiskajām problēmām, kas, saskaņā ar diplomātes domām, var tikt mazinātas, parakstot vienošanos ar ES, kas dotu valstij jaunas investīcijas, skaidro Eštone.

Lai pārrunātu līgumu ar ES, ceturtdien Briselē paredzēta Ukrainas premjera vietnieka Serhija Arbuzova tikšanās ar Eiropas paplašināšanās komisāru Štefani Fili, informē "Brīvā Eiropa".

Jau vēstīts, ka sadarbības un tirdzniecības līguma ar ES neparakstīšana ES Austrumu partnerības samitā novembra nogalē Viļņā izraisīja plašus protestus Ukrainā. Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietekmes zonā, kura cer uz Kijevas dalību Kremļa iniciētajā Muitas savienībā.

Opozīcijas aktīvisti un proeiropeiski noskaņotie demonstranti sāka pulcēties Kijevas Neatkarības laukumā. Naktī uz 30. novembri milicija centās ar spēku miermīlīgo demonstrāciju izdzenāt, kas izraisīja sabiedrības sašutumu un vēl aktīvāku protestēšanu, un barikāžu celšanu pilsētā.

Izklīdināt demonstrantus no Neatkarības laukuma milicija mēģināja arī naktī uz trešdienu, iepriekšējās dienās drošības spēkiem izdevās nojaukt protestētāju celtās barikādes pie valdības ēkām. Tūkstošiem cilvēku joprojām turpina pulcēties pilsētas laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!