Foto: AP/Scanpix

Rietumvalstis pirmo reizi ļāvušas Sīrijas opozīcijai noprast, ka tām nav iebildumu pret Bašara al Asada palikšanu Sīrijas prezidenta amatā, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz saviem avotiem opozīcijas Nacionālajā koalīcijā.

Šāda nostāja pausta pēdējā starptautiskās "Sīrijas draugu" kontaktgrupas sanāksmē, kas notika Londonā 13.decembrī.

Opozīciju atbalstošās valstis faktiski norādījušas uz to, ka vēlas, lai Asads saglabā amatu, jo Sīrijā pieaug radikālo islāmistu grupējumu, arī "Al Qaeda" formējumu, ietekme. Rietumus uztrauc, ka Sīrija var pārvērsties par "globālā džihāda centru".

"Mūsu Rietumu draugi Londonā ļāva mums noprast, ka patlaban Asadam nevar ļaut pamest amatu, jo atbilstoši viņu viedoklim tas novedīs pie haosa un tā, ka kontroli Sīrijā sagrābs islāmistu kaujinieki," sacīja Nacionālās koalīcijas pārstāvis.

Atsevišķiem Sīrijas opozīcijas partneriem Rietumos, pēc visa spriežot, pat nav iebildumu, ka Asads kandidē 2014.gadā gaidāmajās Sīrijas prezidenta vēlēšanās.

Rietumi arī ļāvuši opozīcijai noprast, ka ir gatavi tam, ka Asads un alavītu minoritāte saglabā svarīgākos posteņus pārejas valdībā, par kuru tiks debatēts gaidāmajās miera sarunās.

Kāds cits informācijas avots Sīrijas opozīcijā izteica pieņēmumu, ka Vašingtona un Maskava strādā vienā virzienā, lai panāktu, ka Sīrijas pārejas administrācijā alavīti saglabā dominējošo lomu armijā un drošības struktūrās, lai būtu iespējams dot prettriecienu "Al Qaeda".

Tas, ka Rietumos, īpaši jau ASV un Lielbritānijā, notikusi prioritāšu maiņa no Asada gāšanas uz cīņu ar islāmistu kaujiniekiem, rada trīšanos opozīciju atbalstošo valstu nometnē, norādījuši diplomāti un Nacionālās koalīcijas pārstāvji.

Sīrijas konfliktā, kas sākās 2011.gada martā, dzīvību zaudējuši 120 000 cilvēku, bet vairāki miljoni bijuši spiesti doties bēgļu gaitās.

22.janvārī Ženēvā sāksies Sīrijas valdības un opozīcijas miera sarunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!