Foto: AP/Scanpix

Austrālija plāno nosūtīt izlūkošanas lidmašīnu uz Dienvidu okeānu, lai novērotu japāņu vaļu mednieku kuģus, cerībā novērst konfliktus starp medniekiem un vaļu aizstāvjiem.

Tikmēr vaļu aizstāvji paziņojuši, ka amatpersonām vajadzētu nosūtīt kuģus, lai apturētu vaļu medības, nevis tās novērotu.

Austrālijas vides ministrs Gregs Hants svētdien paziņoja, ka Austrālija nosūtīs uz Dienvidu okeānu lidmašīnu "Airbus A-319 Customs" un robežsardzes komandu, lai sekotu līdzi mednieku un vaļu aizstāvju grupas "Sea Shepherd" aktivitātēm, cerībā novērts abu pušu konfliktus.

Turklāt tādejādi abas puses apzināsies, ka pasaules tās vēro, norādīja Hants.

Viņš atklāja, ka valdība sākotnēji plānojusi nosūtīt uz Dienvidu okeānu kuģi, bet viņš izšķīries par labu novērošanai no gaisa, jo tā ir iespējams daudz efektīvāk novērot plašo reģionu, kurā notiek vaļu medības.

Plānots, ka novērošana no gaisa tiks veikta arī janvārī, februārī un martā.

"Sea Shepherd" aktīvisti izbrauca jūrā pagājušajā nedēļā, lai sāktu savu desmito ikgadējo kampaņu pret vaļu medībām.

Šogad grupa nosūtījusi uz Antarktīdu trīs kuģus.

Sadursmes starp vaļu aizstāvjiem un medniekiem notiek katru gadu.

Austrālija, Jaunzēlande un ASV piektdien izdeva kopēju paziņojumu, kurā nosodīja jebkuru bīstamu, pārgalvīgu vai pretlikumīgu rīcību, ko varētu pastrādāt aktīvisti vai mednieki Dienvidu okeānā vai jebkur citur.

Starptautiskā Vaļu medību komisija 1986.gadā noteica vaļu komerciālo medību aizliegumu, bet atļāva vaļu nogalināšanu zinātniski pētniecisku pasākumu laikā. Atsaucoties uz šo punktu, Japāna turpina medīt vaļus Antarktīdas piekrastes ūdeņos, nemaz neslēpjot faktu, ka gaļa tālāk nonāk veikalos un restorānos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!