Foto: AP/Scanpix

Vairāk nekā 3000 gadu senas aldara kapenes arheologi atklājuši Ēģiptes pilsētā Luksorā, kurā atrodas sens tempļu komplekss, vēsta raidsabiedrība BBC.

Apglabātais vīrietis bijis "alus brūvēšanas priekšnieks", kurš kalpojis Senās Ēģiptes tiesai, norāda arheologi. Kapenes sienu gleznojumi, kas ir labi saglabājušies, attēlo gan ikdienas dzīvi, gan rituālus, stāsta arheologi.

Alus darītāja kapenes Japānas zinātnieku komanda uzgājusi, pētot ap 1354. gadu pirms mūsu ēras mirušā faraona Amenhotepa III laika augstas amatpersonas apbedījumu.

Pēc pilnīgas kapeņu atrakšanas un atjaunošanas tās tiks atvērtas apmeklētājiem, norāda senlietu ministrs Mohameds Ibrahims. Pagaidām, kamēr darbi turpinās, ap kapenēm ir pastiprināti drošības pasākumi, uzsver amatpersona.

Jau vēstīts, ka kopš ilgus gadus valdījušā Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas valsī nav pilnībā izdevies atjaunot kārtību. Valstij tik nozīmīgā tūrisma nozare ir sagruvusi, bet no pretlikumīgām darbībām cieš arī muzeji un senās vērtības.

Jaunu vardarbības uzliesmojumu un asinsizliešanu valsts piedzīvoja pēc tam, kad jūlijā armija no amata gāza pirmo demokrātiski ievēlēto prezidentu - islāmistu Mohamedu Mursi. Viņa atbalstītāji rīkoja protestus, kā arī izdemolēja kādu muzeju ar faraonu laiku senlietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!