Foto: Reuters/Scanpix
Dienvidsudānas valdības spēki sestdien atguvuši svarīgo Boras pilsētu, sakaujot tūkstošiem nemiernieku, paziņoja armijas pārstāvis.

"Šodien SPLA spēki iegāja Borā, viņi sakāvuši vairāk nekā 15 000 [bijušajā viceprezidenta] Rieka Mačara spēku un izjaukuši viņa plānus uzbrukt Džūbai," sacīja armijas pārstāvis.

Džūnkalī štata galvaspilsēta Bora atrodas aptuveni 200 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas Džūbas. Kopš konflikta sākuma pirms piecām nedēļām kontrole pār pilsētu mainījusies četras reizes.

Jau vēstīts, ka decembra vidū Dienvidsudānā sākās konflikts starp prezidentam Salvam Kīram lojālajiem spēkiem un nestabilo aliansi, ko veido etnisko grupu zemessardzes un sadumpojušās armijas vienības, kas formāli pakļaujas bijušajam viceprezidentam Riekam Mačaram.

Starptautiskā analītiķu organizācija "International Crisis Group" (ICG) uzskata, ka konfliktā dzīvību zaudējuši jau 10 000 cilvēku, un ANO dati liecina, ka aptuveni 468 000 cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājas un meklēt sev citu uzturēšanās vietu Dienvidsudānā.

No tiem cilvēkiem, kuri izlēmuši atstāt Dienvidsudānu, vislielākais skaits - aptuveni 46 000 - devušies uz Ugandu. Lielākā daļa no šiem bēgļiem ir jaunāki par 18 gadiem.

Pašreiz pārpildītajās kaimiņvalstu bēgļu nometnēs ierodas vidēji ap 1000 cilvēkiem dienā.

Ugandā bēgļiem jāsaskaras ar pārtikas un ūdens trūkumu un sliktiem sanitārajiem apstākļiem.

Vairāk nekā 20 600 dienvidsudāniešu devušies arī uz Etiopiju un vismaz 8900 uz Keniju, kur arī, līdzīgi kā Ugandā, bēgļiem ir problēmas ar pārtiku, ūdeni, veselības aprūpi, izglītību, ir slikti sanitārie apstākļi un nākas nakšņot zem atklātas debess.

Aptuveni 10 000 dienvidsudāniešu aizbēguši uz Sudānu, lai gan Sudānas valdība par bēgļiem uzskata tikai aptuveni 2000 no šiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!