Foto: AFP/Scanpix

Policija Indijas Rietumbengāles štatā arestējusi 13 vīriešus, kuri saskaņā ar ciema vecāko rīkojumu grupveidā izvarojuši kādu sievieti, vēsta raidsabiedrība BBC.

20 gadus vecā jauniete pēc pirmdienas naktī notikušās vardarbības smagā stāvoklī nogādāta slimnīcā.

Vardarbības iemesls bijis cilts sievietes attiecības ar kopienai nepiederošu vīrieti no blakus ciema. "Attiecības ilga gandrīz piecus gadus. Kad vīrietis pirmdienas vakarā ieradās sievietes mājā un viņu bildināja, cieminieki viņu pamanīja un sarīkoja ciema tiesu," BBC pastāstīja Birbhumas rajona policijas šefs Si Sudhakars. "Sēdes" laikā abi "apsūdzētie" sēdējuši ar sasietām rokām.

Ciema vecākais nolēmis sodīt pāri ar 25 000 rūpiju naudassodu (295 eiro). Vīrietis savu daļu samaksājis, bet sievietes ģimenei tāda nauda nav bijusi pieejama, stāsta policija.

Tad ciema vecākais, kurš arī esot sievietes attāls radinieks, pavēlējis viņu izvarot.

"Viņas ģimene nevar samaksāt, tāpēc ejiet izbaudiet meiteni un papriecājieties," saskaņā ar cietušās ģimenes stāstīto cieminiekiem esot teicis vecākais. Ciema vadonis ir viens no 13 aizturētajiem, norāda policija.

Lai gan incidents noticis jau pirmdien, sievietes ģimene tikai trešdien saņēmusi drosmi doties uz policiju. Savukārt cietusī mediķu aprūpē nodota trešdienas vakarā.

Indijas ciemu neoficiālās tiesas nereti nolemj nogalināt pārus, kas pārkāpuši vietējās uzvedības normas. Vardarbība un diskriminācijas pret sievietēm ir dziļi iesakņojusies Indijas patriarhālajā sabiedrībā, skaidro BBC.

2010. gadā Birbhumā ciema vecajie vismaz trīs sievietēm lika izģērbties un kailām staigāt liela pūļa priekšā, stāsta policija. Sievietes sodītas par "tuvām attiecībām" ar citu kopienu vīriešiem.

Valstī, kur izvarošana ir bieža parādība, par daudziem incidentiem nemaz netiek ziņots policijai. Lai gan pēc pēdējā laika skaļajiem izvarošanas gadījumiem, kas pievērsuši sabiedrības uzmanību vardarbības problēmai, ir pastiprināti pret izvarošanām vērstie likumi, sievietēm joprojām jādzīvo bailēs no seksuāliem uzbrukumiem, bet upuriem jāsaskaras ar policijas vienaldzību, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!