Foto: Kadrs no video

Kameras priekšā par piedzīvoto spīdzināšanu pastāstījis Ukrainas protestu dalībnieks Dmitrijs Bulatovs, kuru pēc astoņu dienu bezvēsts prombūtnes ar daļēji nogrieztu ausi atrada ceturtdien vakarā.

25 gadus vecais aktīvists stāsta, ka nolaupītāji viņu situši un spīdzinājuši. "Ausi nogrieza, seju sagrieza, uz ķermeņa nav nevienas veselas vietas," stāsta cietušais. "Paldies Dievam, esmu dzīvs," viņš turpina.

Bulatova draugs televīzijai atklāj, ka jaunais vīrietis pēdējās divas dienas gūstā nav barots, tad izmests mežā. Viņš aizgājis līdz tuvējam ciemam, no kurienes sazvanījis draugus.

Bulatovs bija viens no tā sauktās "Automaidana" grupas līderiem. Šī organizācija nemieru pārņemtajā Kijevā veic patrulēšanu ielās. Par Bulatovu nebija nekādu ziņu kopš 22.janvāra, kad viņu un vēl vairākus aktīvistus milicija aizturēja un, kā liecina viņa biedru stāstītais, piekāva.

Nolaupītāji no Bulatova centušies iegūt informāciju par to, kas finansē protesta kustību, atsaucoties uz aktīvista draugu Sergeju Pojarkovu, ziņo radio "Svoboda".

Izskanējušas versijas, ka Bulatova un opozīcijas aktīvista Igora Lucenko nolaupīšana ir saistīta. Lucenko un viņa draugu Juriju Verbitski nolaupīja no slimnīcas Kijevā 21. janvārī. Lucenko piekauts atradās nākamajā dienā, bet viņa draugu mežā atrada mirušu. Domājams, Verbitskis pēc piekaušanas pamests un nosalis.

Lucenko uzskata, ka nolaupītāji ir saistīti ar policiju.

"Automaidan" kustības dalībnieki decembrī atbalstīja pret valdību vērstos protestus. Viņi patrulēja Kijevas ielās, bloķējot ceļu "Berkut" kaujinieku autobusiem, kā arī meklēja par "tituškām" sauktos algotos huligānus, kuri veic provokācijas un uzbrūk demonstrāciju dalībniekiem.

Decembrī pamatīgu sašutumu Ukrainā izraisīja gadījums, kad vairāki vīrieši izrāva no mašīnas un smagi piekāva opozīcijas aktīvisti un žurnālisti Tatjanu Čornovilu.

Ukrainā notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav spējušas nemierus pieklusināt.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!