Foto: Reuters/Scanpix
Vardarbībā pāraugot jau trīs dienas Bosnijā un Hercogovinā notiekošajiem protestiem pret ekonomisko situāciju valstī, demonstranti piektdien uzbrukuši valdības ēkām un aizdedzinājuši prezidenta rezidenci Sarajevā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nemieros, kas tiek raksturoti kā nopietnākie kopš 1992. - 1995. gada kara, ir ievainoti simtiem cilvēku, no tiem liela daļa ir policisti. Iedzīvotāji ir neapmierināti ar augsto bezdarbu un valdības nespēju uzlabot ekonomisko situāciju.

Sadursmes, kurās policija demonstrantu izdzenāšanai lieto gumijas lodes un asaru gāzi, izcēlušās Sarajevā un ziemeļu pilsētā Tuzlā, kur piektdien aizdedzināta vietējā valdības ēka. Nemieri notiek arī citās pilsētās.

Policija izmantojusi ūdens lielgabalus, lai censtos izdzenāt valdības ēkām uzbrūkošos demonstrantus. No prezidenta rezidences Sarajevā piektdien bija redzami paceļamies melni dūmi, bet ugunsdzēsēji nav spējuši ēkai piekļūt, ziņo BBC.

"Cilvēki protestē, jo ir izsalkuši, jo viņiem nav darba. Mēs pieprasām valdības atkāpšanos," aģentūrai AFP pastāstīja celtnieks Nihads Karačs.

Protesti šonedēļ sākās Tuzlā, kur tiek slēgtas un pārdotas rūpnīcas, kas nodarbināja vietējos iedzīvotājus. Protesti izcēlās arī citās pilsētās - Mostarā, Zenicā un Bihaču. Demonstranti pulcējās arī Bosnijas Serbu Republikas galvaspilsētā Baņa Lukā.

Aptuveni 40% Bosnijas iedzīvotāju ir bezdarbnieki.

Bosnija un Hercogovina sastāv no divām atsevišķām vienībām - horvātu un musulmaņu Bosnijas un Hercogovinas federācijas un Serbu Republikas ("Republika Srpska"). Katrai no tām ir sava valdība, prezidents, parlaments un policija.

Sarežģītā administratīvā uzbūvē un sašķeltība ir novedusi pie politiskās stagnācijas un korupcijas, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!