Ukrainas dienvidu pilsētā Odesā pie pašvaldības ēkas pirmdien izcēlies radikālās protestētāju kustības “Labējais sektors” un gāztā prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītāju kautiņš, vēsta aģentūra UNIAN.

"Labējā sektora" biedri, kas atbalsta Kijevā Neatkarības laukumā jeb Maidanā mēnešiem notiekošo tautas protestu, mēģinājuši ielauzties pašvaldības ēkā, kur notika reģiona un pilsētas vadības sanāksme.

Viņu ceļu aizšķērsoja no amata atceltā prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītāji jeb "antimaidanisti". Kautiņā izmantotas arī nūjas un cietusi laikraksta "Otkat" žurnāliste Vera Zaporožeca, raksta UNIAN.

Jau vēstīts, ka pagājusī nedēļa Kijevā izvērsās par asinspirti, kad 18. februārī sākās vardarbīgas milicijas un protestētāju sadursmes. Bojā ir gājuši vairāk nekā 80 cilvēku. Aktīvisti notikušajā vaino drošības spēkus, kas atklājuši uguni pa neapbruņotiem Maidana dalībniekiem.

Tāpat daudzu protestētāju nāvē vaino snaiperus. Apšaudīti arī mediķi, kas centās palīdzēt ievainotajiem.

Asinsizliešana beigusies piektdien, kad strauji meklēts politisks risinājums. Janukovičs un opozīcijas pārstāvji parakstīja vienošanos par konflikta noregulējumu. Parlaments lēma par 2004. gada konstitūcijas atjaunošanu un bijušās premjerministrs Jūlijas Timošenko atbrīvošanu no ieslodzījuma, bet vēlāk no amata atbrīvot Janukovičs, kura atrašānās vieta pašlaik nav zināma. Viņš ir izsludināts meklēšanā

Pret valdību vērsti protesti Ukrainā notiek kopš novembra beigām, kad prezidents  Viktors Janukovičs Viļņā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā neparakstīja sadarbības līgumu ar ES. Sākumā demonstranti pulcējās Kijevas Neatkarības laukumā, bet vēlāk nemieri pārņēma arī reģionus.

Pret valdību vērstais noskaņojums un protesti pastiprinājās, kad  varas iestādes centās Kijevas centrā sapulcējušos cilvēkus izdzenāt ar spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!