Foto: Reuters/Scanpix
Krimas tatāri svētdien iecerējuši izveidot "dzīvo ķēdi" no cilvēkiem, tādējādi protestējot pret svētdien gaidāmo referendumu par pievienošanos Krievijai, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra "Unian".

Tatāru pārstāvniecības organizācijas cer, ka akcijā līdz ar tatāriem piedalīsies arī ukraiņi. Plānots, ka vairāki tūkstoši cilvēki izvietosies gar galvenajiem pussalas ceļiem, tādējādi paužot savu protestu par pievienošanos Krievijai.

Krimā aptuveni 12% no diviem miljoniem iedzīvotāju ir etniskie tatāri. 1943.gadā Padomju savienība, apsūdzot tautu par sadarbošanos ar nacistiem, aptuveni 200 000 tatārus izsūtīja uz Centrālāziju.

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!