Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlaments (EP) trešdien apstiprinājis savu "Magņitska sarakstu" ar 32 Krievijas pilsoņu vārdiem, kuriem parlamentārieši aicina aizliegt iebraukšanu Eiropas Savienībā (ES) un iesaldēt rēķinus.

Sarakstu izveidoja EP ārlietu komiteja. EP deputāti pieprasa Eiropadomei aizliegt izdot vīzas un iesaldēt rēķinus Krievijas pilsoņiem, "kuri atbildīgi par Krievijas jurista Sergeja Magņitska spīdzināšanu un nāvi, par notikušā juridisku slēpšanu un ilgstošu viņa mātes un atraitnes vajāšanu". 16 no šiem cilvēkiem jau atrodas ASV sankciju sarakstā.

"Pēc ilgām un mokošām pārdomām Eiropas Parlaments nobalsoja par Magņitska Eiropas sarakstu. Tas ir progress. No pazīstamākajiem sarakstā ir Maskavas tiesas priekšsēdētāja Olga Jegorova," EP lēmumu komentēja Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs.

EP lēmumam par sankcijām ir rekomendējošs raksturs, jo ierobežojošus pasākumus apstiprina Eiropadome.

Jau ziņots, ka Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš bija apvainojis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta apzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu izzaguši tiesībsargājošo orgānu līdzstrādnieki, kas atriebjoties organizējuši jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!