Foto: AFP/Scanpix

Gadījumā, ja Katalonija vienpusēji izlems atdalīties no Spānijas, Madridei būs tiesības uz separātisko reģionu nosūtīt bruņotos spēkus, atzinuši ceturtdien publiskotā ziņojuma autori.

Vienlaikus ziņojumā, kuru sagatavojusi ekonomiskā domnīca IEE, uzburta drūma aina, kas sagaida Katalonijas tautsaimniecību, ja tā nolems kļūt neatkarīga.

Ziņojuma autori brīdina par kapitāla aizplūšanu, hiperinflāciju, eksporta kritumu un tirdzniecības apgrozījuma samazināšanos ar pārējo Spāniju par 30%.

Daudzus uzņēmumus sagraus arī muitas tarifi un transporta izmaksu pieaugums, brīdina eksperti.

Ziņojuma autori brīdina arī par Katalonijas neatkarības politiskajām sekām. Viņi uzskata, ka Spānijai būšot leģitīmas tiesības "aizstāvēt savu teritoriālo nedalāmību," norāda Barselonas Autonomās universitātes ekonomikas analīzes profesors Klements Polo, kurš ir viens no ziņojuma autoriem.

"Spānijas bruņotajiem spēkiem ir uzticēta Spānijas suverenitātes un neatkarības garantēšana," Barselonā ceturtdien iepazīstinot ar ziņojumu, uzsvēra Polo.

Neskatoties uz Madrides kategoriskajiem iebildumiem, Katalonijas reģionālā valdība ir izsludinājusi referendumu par reģiona pašnoteikšanos, kas paredzēts 9.novembrī.

Tomēr Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs ir atkārtoti uzsvēris, ka iecerētais referendums esot nelikumīgs un ka tas nenotikšot.

Katalonijas uzņēmējdarbības un nodarbinātības ministrs piektdien paziņoja, ka IEE ziņojums esot neuzticams. Ministrs norādīja, ka savu uzmanību viņš veltot tikai "nopietniem pētījumiem", kā arī atgādināja, ka ārvalstu investīcijas Katalonijā sasniegušas rekordaugstu līmeni.

Pērn, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ārvalstu investīciju apjoms Katalonijā pieaudzis par 31,5% un absolūtos skaitļos ārvalstu investīcijas 2013.gadā sasniedza 3,51 miljardu eiro.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!