Foto: AP/Scanpix
Ukrainas Drošības dienests par provokāciju un sadursmju organizēšanu Ukrainas dienvidaustrumos aizturējis Krievijas pilsoni Mariju Koļedu, kas ir Krievijas prokremliskās jauniešu organizācijas "Rossija molodaja" biedre.

Koļeda aizturēta Hersonas apgabalā, kur viņa nodarbojās ar diversijas grupu sagatavošanu nekārtību organizēšanai Nikolajevā un Doņeckā, pavēstīja Ukrainas Drošības dienests.

Koļeda 4.aprīlī ieradās Hersonā, kur tikās ar virkni prokrievisko aktīvistu, bet pēc tam devās uz Nikolajevu, kur piedalījusies ielu sadursmēs ar likumsargiem pie administrācijas ēkas.

Ukrainas izmeklētāju rīcībā ir informācija, ka Koļeda savai vadībai Krievijā atskaitījusies par divu diversantu grupu sagatavošanu.

Aizturēšanas brīdī pie Krievijas pilsones atrasta gaisa pistole, kas pārveidota šaušanai ar kaujas patronām, kā arī metodiskās rekomendācijas par diversijas grupu veidošanu.

Vismaz līdz 2009.gadam Koļeda bija neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas biedre, vienlaikus darbodamās Komunistiskās partijas jauniešu kustībā "Avangard krasnoj molodoži" ("Sarkanās jaunatnes avangards"). 2008.gadā Koļeda piedalījās nacionālboļševiku veiktajā Krievijas Iekšlietu ministrijas ieņemšanā.

Pēc tam viņa pārgājusi prokremliskās organizācijas "Rossija Molodaja" rindās. 2013.gada rudenī Maskavas mēra priekšvēlēšanu kampaņas laikā Koļeda vairākkārt manīta provokāciju organizēšanā opozīcijas kandidāta Alekseja Navaļnija atbalsta mītiņos.

Ukrainas likumsargi aprīlī aizturējuši vismaz 70 Krievijas pilsoņus, kas piedalījušies nemieros Ukrainas austrumos.

Kā jau LETA ziņoja, svētdien teju vienlaicīgi tika sagrābtas Harkovas, Doņeckas un Luhanskas apgabalu valsts administrāciju ēkas Ukrainas austrumos, bet dienvidu pilsētā Nikolajevā "prokrievisko aktīvistu" uzbrukumu administrācijai ēkai apturēja Maidana pašaizsardzības un tautas zemessardzes aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!