Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņoja, ka Krievija var pārtraukt vai samazināt gāzes piegādes Ukrainai, ja tā savlaicīgi nesamaksās rēķinus, un brīdināja, ka tas varētu ietekmēt tālāku gāzes piegādi Eiropai, vēsta aģentūra "Reuters".

Skaidrojumu par to Putins vēstulē nosūtījis 18 Eiropas valstu līderiem - Vācijas, Francijas, Itālijas, Austrijas, Ungārijas, Čehijas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Horvātijas, Serbijas, Bosnijas, Bulgārijas, Rumānijas, Maķedonijas, Grieķijas, Turcijas un Moldovas.

Vēstulē Putins skaidro Ukrainas ekonomisko situāciju, uzsverot, ka Maskava nevar viena nest slogu, piedāvājot atlaides un norakstot Kijevas parādus, lai segtu zaudējumus, ko Ukrainai nodara nesabalansētā tirdzniecība ar Eiropas Savienību (ES).

Parādam par piegādāto gāzi pieaugot, kompānija "Gazprom" būs spiesta pāriet uz priekšapmaksas sistēmu, bet turpmāku līguma noteikumu pārkāpuma gadījumā pilnībā vai daļēji pārtraukt gāzes piegādes, vēstulē brīdina Putins.

Tas apdraud caur Ukrainu transportētās gāzes piegādes Eiropas patērētājiem, kā arī apgrūtina gāzes krātuvju piepildīšanu rudens un ziemas periodam, atzīst Putins.

"Tomēr fakts, ka Eiropas partneri ir vienpusēji izstājušies no saskaņotiem centieniem atrisināt Ukrainas krīzi un pat konsultācijām ar Krieviju, neatstāj Krievijai citu alternatīvu," skaidro Putins.

Putins uzsver, ka no izveidojušās situācijas ir tikai viena izeja - bez kavēšanās sarīkot ekonomikas un enerģētikas nozaru ministru konsultācijas, lai izstrādātu konkrētu plānu Ukrainas ekonomikas stabilizēšanai un gāzes piegāžu nodrošināšanai.

Ar pilnu vēstules tekstu var iepazīties šeit.

Krievijas enerģētikas gigants "Gazprom" iepriekš paziņoja, ka Kijevas parāds par gāzi sasniedz 2.2 miljardus dolāru (1,6 miljardus eiro). 2014. gada pirmajā ceturksnī samazinātā gāzes cena Ukrainai bija 268,5 dolāri (195 eiro) par 1000 kubikmetriem.

Sākot ar 1. aprīli gāzes cena Ukrainai ir paaugstināta par vairāk nekā 80% - līdz 485 dolāriem (352 eiro) par 1000 kubikmetriem.

Par pazeminātu gāzes cenu bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ar Maskavu vienojās pagājušā gada decembrī. Tas notika pēc tam, kad Ukrainas līderis novembrī notikušajā ES Austrumu partnerības samitā atteicās parakstīt sadarbības līgumu ar ES.

Tomēr pēc tautas protestiem, kuru rezultātā Janukovičs ir aizbēdzis no valsts, un Kijevas - Maskavas savstarpējo attiecību saasināšanās Krievija ir atcēlusi pagājušā gada decembrī un iepriekš piešķirtās atlaides gāzes iegādei. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!