Foto: AP/Scanpix

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans otrdien norādījis viesos atbraukušajam Vācijas prezidentam Joahimam Gaukam, ka necietīs viņa jaukšanos Turcijas iekšējās lietās.

Gauks, kurš ieradies vizītē Turcijā, kritizēja Erdogana valdību par tvitera slēgšanu un pauda bažas par Turcijas tiesu sistēmas neatkarību.

"Es sacīju Vācijas prezidentam, ka mēs nekad nepiecietīsim viņa jaukšanos mūsu valsts iekšējās lietās," uzrunājot savas partijas vadību, paziņoja Erdogans.

Premjers norādīja, ka Gauks - kādreizējais Autrumvācijas cilvēktiesību aktīvists un bijušais protestantu mācītājs - "joprojām uzskata sevi par priesteri".

Erdogans paziņoja, ka nākamreiz, kad viesosies Vācijā, arī būs kritiski noskaņots pret Berlīnes politiku.

Gauks pirmdien pauda bažas par potenciālajiem draudiem demokrātijai Turcijā, norādot, ka tos rada autoritārs vadības stils, paplašinātā izlūkdienestu kontrole pār civiliedzīvotāju dzīvēm un protestu vardarbīga apspiešana.

"Šī attīstība mani biedē. Sevišķi, kad tiek ierobežota vārda un preses brīvība," norādīja Vācijas prezidents.

Šajā pavasarī tviteris Turcijā uz divām nedēļām bija aizliegts, līdz Turcijas Konstitucionālā tiesa, atsaucoties uz runas brīvību, deva rīkojumu atjaunojot lietotāju piekļuvi.

Erdogans tiesas lēmumu kritizēja.

Tikmēr failu koplietošanas vietne "YouTube" Turcijā joprojām ir aizliegta.

Sociālo mediju vietnes Turcijā plaši izmantotas, lai izplatītu noklausītu sarunu ierakstus, kas liecina par plašu korupciju un varas ļaunprātīgu izmantošanu Erdogana pārstāvētajā Taisnīguma un attīstības partijā (AKP).

Gauks kritizēja arī Turcijas varasiestāžu rīcību pēc korupcijas skandāla izcelšanās, proti, plašās tīrīšanas policijā un prokuratūrā.

Pastāv bažas, ka ceturtdien Turcijā var izcelties vardarbīgas sadursmes, jo valdība aizliegusi arodbiedrībām rīkot 1.maija mītiņus Stambulas Taksima laukumā.

Līdzīgs lēmums pagājušā gada maijā izraisīja vardarbīgas sadursmes starp policiju un protestētājiem. Tām jūnijā sekoja valsts mēroga demonstrācijas pret valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!