Foto: AP/Scanpix
Naktī no 13. un 14. jūniju prokrieviskie separātisti pie Luhanskas notriekuši militāro transportlidmašīnu "IL-76". Visticamāk, bojā gājis viss lidmašīnā esošais militārais kontingents – kopumā 49 cilvēki, atsaucoties uz Ukrainas Aizsardzības ministrijas paziņojumu, informē BBC.

Lidmašīnā, kura notriekta ceļā uz Luhanskas lidostu, atradušies karavīri un militārais ekipējums. Ukrainas Aizsardzības ministrija savā paziņojumā, kurā izteikta līdzjūtība bojāgājušo militāristu ģimenēm, norāda, ka separātistu kaujinieki "ciniski un nodevīgi" atklājuši uguni uz lidmašīnu. Kaujinieki izmantojuši lielkalibra ložmetējus un zenītraķešu palaišanas iekārtu.

"Korrespondent.net" informē, ka Luhanskas un Dņepropetrovskas apgabalā izsludinātas sēru dienas bojāgājušo karavīru piemiņai. Luganskā sēru diena būs 14. jūnijā, bet Dņepropetrovskā - 15. un 16. jūnijā. 15. jūnijā sēru diena izsludināta arī visā Ukrainā. Līdzjūtību bojāgājušo karavīru piederīgajiem izteicis Augstākās Radas priekšsēdētājs Oleksandrs Turčinovs, kurš norādījis, ka karavīriem nav bijis nekādu iespēju sevi aizstāvēt pret separātistu uzbrukumu. Savukārt Ukrainas prezidents Petro Porošenko izteicies, ka uzbrukums lidmašīnai nepaliks nesodīts.

Līdzjūtību Ukrainai izteikusi arī Latvijas Ārlietu ministrija. "Latvijas tauta izsaka visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem," teikts paziņojumā, kurā arīdzan apliecināts atbalsts Ukrainas prezidenta un valdības centieniem normalizēt situāciju Austrumukrainā.

"Latvija uzsver, ka pašreizējā situācijā ir izšķirīgi svarīgi, lai Krievija spertu reālus soļus Krievijas-Ukrainas robežas aizsardzībai un nepieļautu teroristu un ieroču plūsmu uz Ukrainu," norāda Ārlietu ministrija.

Jau vēstīts, ka Luhanskas lidostu patlaban kontrolē oficiālajai Kijevai lojālie spēki, kamēr lielu daļu pilsētas vēl arvien pārņēmuši prokrieviskie separātisti. No starptautisko fotoaģentūru fiksētajiem kadriem noprotams, ka notriektā lidmašīna atrodas separātistu kontrolētajā teritorijā un separātistu kaujinieki pārmeklē lidmašīnas atlūzas.

Kaujas sestdienā notiek arī netālu no Mariupoles - tur aptuveni no rīta separātisti no granātmetējiem apšaudījuši mikroautobusu, kurā braukuši robežsargi. Pagaidām tiek ziņots, ka apšaudē krituši piec Ukrainas robežsargi, bet vismaz septiņi guvuši ievainojumus. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!