Foto: RIA Novosti/Scanpix

Divas stundas ilgā telefonsarunā, kurā piedalījās arī Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olānds, Krievijas prezidents Vladimirs Putins aicinājis Ukrainas līderi Petro Porošenko pagarināt uguns pārtraukšanas periodu.

Pašlaik noteiktais pamiera termiņš ir pirmdienas, 30.jūnija, pulksten 22.

Porošenko telefonsarunā norādījis, ka pamiers var eksistēt tikai tādā gadījumā, ja to ievēro visas iesaistītās puses, teikts Ukrainas prezidenta kancelejas izplatītā paziņojumā.

Tāpat Ukrainas līderis aicinājis pārtraukt uzbrukumus Ukrainas karavīriem un kontrolpunktiem, kā arī atbrīvot visus gūstekņus. Viņš norādījis, ka Krievijai jānostiprina robežkontrole, lai tiktu pārtraukta algotņu un kaujinieku iekļūšana Ukrainā.

Savukārt Kremlis kopsavilkumā par notikušo telefonsarunu norādījis, ka Putins kopā ar Merkeli un Olāndu aicinājuši pagarināt Ukrainā izsludināto uguns pārtraukšanu.

Četrpusēja telefonsaruna ar Porošenko, Merkeles, Olānda un Putina piedalīšanos notiks arī pirmdien, 30.jūnijā, vienojušies līderi.

Ukrainā savukārt arvien aug neapmierinātība ar izsludināto pamieru, jo tas tikai ļaujot nemierniekiem pārgrupēties un apbruņoties, raksta "Reuters".

Jau vēstīs, ka svētdien Donbasa, Dņepras un Aidaras brīvprātīgo kaujinieku bataljoni un Maidana kustības sabiedriskās organizācijas Ukrainas prezidentam Petro Porošenko pieprasījušas pārtraukt pamieru valsts Austrumos un izsludināt kara stāvokli.

Sestdien, 28.jūnijā trīs Ukrainas karavīru raidīti šāviņi trāpīja Krievijas robežsardzes postenī un apdzīvotā vietā Krievijas teritorijā. Krievijas Ārlietu ministrija to nosaukusi par provokāciju un pieprasījusi Kijevai šo starpgadījumu izmeklēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!