Foto: stock.xchng
Labējā Austrijas Brīvības partija (FPÖ) uzsākusi plakātu kampaņu, vēršoties pret Eiropas "islamizāciju". Plakātā, kas publicēts partijas līdera Heinca Kristiāna Štrāhes lapā sociālajā tīklā "Facebook", līdzās smaidošas gaišmatainas sievietes sejai lasāmi vārdi - "Pārāk skaista priekš aizsega" un "Pret Eiropas islamizāciju".

Plakāts sasaucas ar nesenajiem FPÖ aicinājumiem aizliegt sabiedrībā valkāt parandžas. Atbilstošu likumprojektu, balstoties nesenajā Francijas parandžu aizliegumam labvēlīgajā Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumā, FPÖ gatavojas parlamentā iesniegt jau jaunnedēļ.

Atbalstu parandžu aizliegumam - daudziem negaidīti - paudis arī Austrijas Zaļās partijas politiķis Efgani Denmezs.

Ģimenēm, kurās sievietes tiek piespiestas valkāt parandžas, vajadzētu aizliegt saņemt valsts finanšu atbalstu.

"Es neredzu iemeslu, kāpēc sistēmas, kuras apspiež sievietes, vajadzētu finansēt ar valsts naudu," avīzei "Heute" sacīja politiķis.

Tiesa gan, Zaļo partijas priekšsēdētāja Eva Glāvišniga šos spriedumus uz karstām pēdām nosodīja, sakot, ka Denmezs paudis savu personīgo viedokli un tas nenozīmē, kā tādās pašās domās būtu arī citi partijas biedri.

Sieviešu jautājumu ministre sociāldemokrāte Gabriele Heiniša-Hozeka pauda pārliecību, ka Austrijā aizliegt parandžas nav nepieciešams, vēsta avīze "Die Presse".

Nelielā ekonomikas liberāļu partija "Team Stronach" uzskata, ka parandžas ir "naidīgas" integrācijai, un iebilst pret to valkāšanu Austrijā.

ECT otrdien atzina, ka Francijas aizliegums nēsāt parandžas publiskās vietās nav pretrunā ar musulmaņu sieviešu cilvēktiesībām.

Šī bija trešā reize, kad tiesa atbalstījusi Francijas mēģinājumus ierobežot islāmticīgo galvassegu nēsāšanu.

"Tiesa uzsver, ka izskatāmajā jautājumā kopdzīves likumu ievērošana ir leģitīms mērķis," teikts tiesas izplatītajā paziņojumā.

2010.gadā Francijā pieņemtais likums aizliedz publiskās vietās pilnībā aizsegt seju, tostarp arī musulmaņu tradicionālo sejas plīvuru nēsāšanu. Par šī likuma pārkāpumu draud 150 eiro liela sodanauda.

Francijas varasiestādes norāda, ka likuma mērķis ir valsts sekulārisma tradīciju aizsardzība un sabiedriskās kārtības un drošības garantēšana.

Tomēr tas radījis spriedzi varasiestāžu attiecībās ar lielo musulmaņu kopienu, kuras piederīgo skaits, kā tiek lēsts, sasniedzis jau četrus miljonus.

Ar ierosinājumu aizliegt parandžu valkāšanu Dānijā šonedēļ klajā nākusi labējā Dānijas Tautas partija.

Arī Norvēģijā gan Darba, gan Progresa partijas paziņojušas, ka, ņemot vērā ECT spriedumu, parandžu jautājums būtu jāpārskata.

Saite uz plakātu Štrāhes "Facebook" lapā ir šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!